19:56 07.11.2021

У Судані тривають страйки проти військового перевороту, кількість їх учасників обмежена

2 хв читати
У Судані тривають страйки проти військового перевороту, кількість їх учасників обмежена

Противники військового перевороту в Судані розпочали дводенну серію страйків та акцій громадянської непокори, проте проблеми з доступом до Інтернету та перебої в роботі стільникового зв'язку, вочевидь, обмежили кількість протестувальників, повідомляє в неділю видання The Guardian.

Протестну кампанію організовано місцевими "комітетами опору" та Суданською професійною асоціацією, яка відіграла значну роль у відстороненні від влади у 2019 році тодішнього президента Судану Омара аль-Башира.

За даними The Guardian, на страйки, зокрема, вийшла частина медичного персоналу. Невдоволені військовою владою також влаштували сидячий страйк біля міністерства освіти, щоб завадити передачі повноважень у відомстві ставленикам військовим. У результаті, за даними суданської профспілки вчителів, сили безпеки розігнали опозиціонерів за допомогою сльозогінного газу. Було заарештовано п'ятьох людей.

The Guardian зазначає, що у столиці країни Хартумі в неділю вранці рух менш жвавий, ніж зазвичай. Сусіднє зі столицею місто Північний Хартум патрулюється силами безпеки.

Серйозні перебої з Інтернетом та мобільним зв'язком відзначаються в Судані з військового перевороту 25 жовтня. Однак у країні відновили роботу магазини та частина банків, було знято перекриття з доріг.

Суданські військові в ніч на 25 жовтня затримали низку міністрів перехідного уряду, зокрема тимчасового прем'єр-міністра Абдаллу Гамдока. Наразі він перебуває у себе вдома, місцезнаходження інших представників влади невідоме.

Командувач ЗС Судану Абдель Фаттах аль-Бурхан у зверненні до народу країни заявив про введення в країні режиму надзвичайного стану, розпуск кабінету міністрів і Суверенної ради, а також про намір сформувати відповідальний уряд. За його словами, армію втрутитися у ситуацію змусили нещодавні тертя між політичними силами у країні.

Згідно з інформацією The Guardian, після перевороту відбулися переговори – за участю ООН – про звільнення осіб, затриманих суданськими військовими, та про відновлення поділу влади в країні, проте, за відомостями від джерел у згорнутому уряді, ці зусилля застопорилися. Тим часом країни Заходу призупинили надання економічної допомоги Судану і дали зрозуміти, що без повернення на шлях демократизації Судану не варто розраховувати на пом'якшення умов обслуговування свого зовнішнього боргу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА