07:55 08.11.2021

Місія ООН в Афганістані закликала талібів розслідувати вбивство правозахисників

2 хв читати
Місія ООН в Афганістані закликала талібів розслідувати вбивство правозахисників

Місія Організації Об'єднаних Націй щодо сприяння Афганістану (UNAMA) вимагає від влади руху "Талібан" провести розслідування вбивства двох правозахисників у республіці та притягнути винних до відповідальності.

"Місія ООН глибоко стурбована повідомленнями про вбивство правозахисників Фрозан Сафі в Мазарі-Шаріфі та Хіджратуллаха Хог’яні в Джелалабаді. ООН закликає до негайного, незалежного та неупередженого розслідування", - йдеться у заяві Місії в неділю.

"Громадянське суспільство - не мета, безкарність неприпустима", - наголошується в документі.

Напередодні міністерство внутрішніх справ руху "Талібан" оголосило про арешт двох підозрюваних у причетності до вбивства двох жінок у місті Мазарі-Шаріф, адміністративному центрі провінції Балх, на північному заході країни.

"Чотири тіла було виявлено в будинку в районі Халід 5-го району міста Мазарі-Шаріф, і двох людей було заарештовано у зв'язку з інцидентом", - повідомив у Twitter начальник прес-центру МВС талібів Карі Саїд Хості.

Інші подробиці справи не наводяться.

Напередодні повідомлялося, що може йтись про вбивство Фрозан Сафі, активістки, яка опікувалася в Афганістані захистом прав жінок. У суботу газета "Гардіан" писала, що тіло 29-річної активістки та викладачки економіки, яка вважалася зниклою безвісти з кінця жовтня, упізнала її родина в морзі в місті Мазарі-Шаріф. За словами її сестри, обличчя активістки було практично невпізнанним через велику кількість кульових поранень, і її впізнали переважно за одягом.

Повідомлялося, що тіло Сафі та ще однієї невідомої жінки доправили таліби до лікарні раніше цього тижня. У поліції заявили, що поряд з ними було виявлено також тіла двох чоловіків, і припустили, що йдеться про особисту помсту.

Сафі зникла 20 жовтня. Коли її тіло виявили, у неї також були викрадені особисті речі - сумка та обручка.

Газета пише, що випадок убивства Сафі стає, ймовірно, першим достеменно відомим інцидентом убивства активістки, яка захищає права жінок у країні, після приходу до влади угруповання "Талібан".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА