10:07 08.11.2021

Керівники дипмісій ЄС, НАТО та США в Україні закликають нардепів ухвалити закон про реформу СБУ

2 хв читати
Керівники дипмісій ЄС, НАТО та США в Україні закликають нардепів ухвалити закон про реформу СБУ

Керівники дипломатичних місій Європейського Союзу (Матті Маасікас, Антті Хартікайнен), Північноатлантичного альянсу (Вінета Кляйне) та Сполучених Штатів (Крістіна Квін) в Україні закликають народних депутатів ухвалити у другому читанні закон.

Як зазначено у статті, написаній західними дипломатами для сайту "Європейської правди", після успішного завершення реформи спецслужба зосередиться на боротьбі з тероризмом, контррозвідці та захисті державної таємниці, втративши водночас повноваження досудового розслідування.

"Центральний елемент реформи, передбачений законопроектом, – поступове позбавлення СБУ повноважень досудового розслідування. Завдяки цьому СБУ перетвориться на спецслужбу, що зосереджує свою роботу на контррозвідувальній, а не на правоохоронній діяльності. Слідчі повноваження перейдуть до правоохоронних органів, що спеціалізуються саме на розслідуванні злочинів і чия діяльність є предметом більш пильного нагляду порівняно з діяльністю спецслужб", - йдеться у статті, оприлюдненій у понеділок.

У ній наголошується, що серед інших важливих змін, передбачених законопроектом, – невідкладне впровадження тимчасової системи парламентського нагляду, яка функціонуватиме до моменту створення спеціального наглядового парламентського комітету, а також скорочення штату спецслужби до 20 000 осіб і демілітаризація більшості штатних посад служби.

"Між тим законопроект залишає відкритими низку питань. Зокрема, це надзвичайно широкі повноваження контррозвідки, що дозволяють порушувати основні права та свободи людини; збереження права на застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї; збереження ізоляторів тимчасового тримання; недостатня визначеність процедури атестації працівників СБУ, а також можливість призначення звільнених працівників СБУ без конкурсу на посади в інших відомствах", – додають дипломати.

Вони наголошують, що ці недоліки потребують доопрацювання, особливо на етапі реалізації ключових положень закону щодо посилення судового контролю і зміцнення механізмів нагляду, але вони не мають бути перешкодою для якнайшвидшого ухвалення закону Верховною Радою.

"Ми закликаємо всі політичні партії у Верховній Раді скористатися цією історичною можливістю і невідкладно ухвалити цей закон", - резюмують західні дипломати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА