07:00 09.11.2021

9 листопада: Яке сьогодні свято

5 хв читати
9 листопада: Яке сьогодні свято

9 листопада – міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму, в Україні відзначають день української писемності та мови, а також всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва, у православних – День пам'яті преподобного Нестора Літописця. Католицька церква вшановує пам'ять святої Єлизавети, а буддисти святкують Лхабаб Дуйсен — сходження Будди з неба Тушита на Землю.

Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Сьогодні 9 листопада, Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. З 2014 року, згідно з Указом Президента України від 30 грудня 2013 року, цей День відзначають 9 листопада, спільно з Днем української писемності та мови.

Українська культура, одна з небагатьох, яка змогла вистояти під могутнім натиском чужих агресивних впливів, зберегти свою самобутність і первозданну чистоту.

День української писемності та мови встановлений Указом Президента України від 6 листопада 1997 року і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і розпочинається письмова українська мова.

Також сьогодні Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму. У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року почалися масові єврейські погроми в Німеччині, що отримали назву "Кришталевої ночі", або "Ночі розбитих вітрин". Саме вони у 1938 році започаткували Голокост - масове насильство щодо єврейського народу, яке призвело до загибелі близько 600 тисяч євреїв. Тому, розповідаючи про злочини нацизму, ми говоримо сьогоднішній молоді про те, яким може стати майбутнє, якщо ми вчасно не скажемо "Ніколи знову!"

"Ми обираємо майбутнє без радіації!" — під таким девізом щороку 9 листопада у світі проходить Міжнародний день антиядерних акцій.

Екологи влаштовують цього дня у різних містах світу пікети, демонстрації та акції протесту проти розвитку атомної енергетики та за підвищення її безпеки. Також вони організують антиядерні табори біля небезпечних об'єктів і встановлюють знаки, які інформують громадян про небезпеку, у місцях із підвищеним радіоактивним фоном.

9 листопада відзначають Всесвітній день лізингу. Фактично лізинг – це різновид фінансових послуг чи кредитування. Дослівне значення терміна перекладається з англійської як "здавання в оренду". Тобто лізинг – це довгострокова оренда з подальшим викупом майна, що орендується.

Історія лізингу бере свій початок у Стародавньому Світі. Є підстави вважати, що подібні схеми здачі у найм знарядь праці застосовувалися ще древніми шумерами, тоді як давньогрецький мислитель Аристотель взагалі у своїх роздумах був близький ідеї сучасного лізингу. Він стверджував, що для отримання доходу необов'язково мати власність, а достатньо мати право її використання та отримання прибутку. Є згадки про застосування подібних економічних схем і в Стародавньому Римі, і в Середньовіччі. Промисловий розвиток дав новий поштовх розвитку лізингу в європейських країнах і США.

9 листопада - особлива дата в історії Німеччини 20 століття, її ще називають Доленосний день. Цей термін став вживатися істориками та журналістами після Другої світової війни, але особливо популярним став після подій 1989 року, які започаткували об'єднання Німеччини.

9 листопада відбулося кілька знаменних для Німеччини подій: у 1918 році кайзер Вільгельм II зрікся трону, через 5 років придушено відомий "пивний путч" у Мюнхені, керований Адольфом Гітлером, ще через 15 років націонал-соціалісти організували єврейські погроми, а в 1989 році впав Берлінський мур.

А в іспанському місті Баена в Андалузії щоосені проходить Фестиваль оливок та оливкової олії, присвячений закінченню збирання врожаю в оливкових гаях, а також усьому, що пов'язано з цими унікальними плодами. Він відбувається з 1998 року, з 9 до 11 листопада і є найбільшим європейським фестивалем оливкової олії та оливок.

У православній церкві 9 листопада вшановується пам'ять Нестора Літописця, ченця Києво-Печерської Лаври, перу якого належить "Повість временних літ", в якій Нестор докладно описав життя і діяння перших князів.

Вчені стверджують, що саме Нестор Літописець був сучасником апостолів та багатьох святих, відомих у християнській церкві.

У цей день:

1799 - Переворот 18 брюмера привів Наполеона до влади у Французькій республіці.

1906 - У Російській імперії почалася земельна реформа Столипіна.

1882 – У Єлисаветграді з п'єсою "Наталка-Полтавка" дебютував український театр Марка Кропивницького.

1907 – Британський король Едуард VII отримав у подарунок найбільший діамант у світі.

1918 – На руїнах Австро-Угорщини проголосили Австрійську Республіку.

1918 – У Львові створили виконавчий орган ЗУНР.

1938 – У Хусті для організації оборони Карпатської України утворили напіввійськову організацію "Карпатська Січ".

1947 - Команда "Динамо" (Київ) перемогла "Харчовик" (Одеса) з рахунком 5:1 і здобула Кубок УРСР з футболу 1947 року.

1956 — Президія Верховної Ради СРСР схвалила указ "Про заборону колишнім керівникам та активним учасникам українського націоналістичного підпілля, які були засуджені та відбували покарання, повертатися до західних областей УРСР".

1956 - На знак протесту проти вступу радянських військ до Угорської Народної Республіки французький філософ та письменник Жан Поль Сартр вийшов із Французької компартії.

1961 - Місто Сталіне перейменовано на Донецьк.

1962 - Президія Верховної Ради СРСР ухвалила постанову про перейменування міста Станіслав на Івано-Франківськ, а Станіславської області на Івано-Франківську область.

1976 – У Києві створили Українську громадську групу сприяння виконанню Гельсінських угод.

1977 - Українська Гельсінська група оприлюднила "Маніфест українського правозахисного руху".

1995 - Македонію та Україну прийняли до Ради Європи.

Іменини: Андрій, Капітоліна, Леокадія, Марк, Нестор.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА