11:37 09.11.2021

Опубліковано закони про НБУ та НАБУ з меморандуму з МВФ

2 хв читати
Опубліковано закони про НБУ та НАБУ з меморандуму з МВФ

Закон про посилення незалежності Національного банку України (НБУ), а також закони про закупівлю юридичних послуг для НБУ, надання інформації та закон про приведення статусу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) до вимог Конституції опубліковано у парламентській газеті "Голос України" у вівторок.

Усі вони були ухвалені Верховною Радою 19 жовтня 2021 року та є зобов'язаннями України перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) для отримання другого траншу за програмою stand-by.

Закони про посилення незалежності НБУ та про статус НАБУ набирають чинності наступного дня після опублікування.

"Реалізація цих змін позитивно вплине на діяльність та рівень корпоративного управління НБУ. Удосконалиться взаємодія між радою та правлінням НБУ, посилюватимуться вимоги до членів обох цих колегіальних органів центрального банку", - прокоментував закон про посилення незалежності НБУ його глава Кирило Шевченко.

Крім того, документ урегулював питання проведення регулятором перевірок банків з питань готівкового обігу, зокрема у зв'язку з нещодавньою зміною підходів до перевірок банків - з урахуванням методики SREP. НБУ надається право виконувати перевірки за напрямами організації касової роботи, інкасації коштів і перевезення валютних цінностей, організації охорони приміщень і забезпечення схоронності цінностей.

Правки до закону про публічні закупівлі дадуть змогу НБУ проводити закупівлю юрпослуг для представництва своїх інтересів на міжнародній арені, зокрема, для захисту прав та інтересів під час врегулювання спорів, розгляду в іноземних юрисдикційних органах справ.

Правки до ст. 33 Бюджетного кодексу України позбавили Нацбанк необхідності подавати прогнозний курс гривні для складання Бюджетної декларації. Тепер НБУ до 1 березня надаватиме Кабінету Міністрів, президенту та парламенту лише інформацію про орієнтовний прогноз частини прибутку, що перераховується до держбюджету.

Закон про статус НАБУ перетворює бюро на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом (на сьогодні НАБУ є державним правоохоронним органом - ІФ). Документ передбачає, що зміна статусу НАБУ не потребує будь-яких додаткових заходів, пов'язаних із ліквідацією чи реорганізацією органу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА