15:15 09.11.2021

Справи Майдану: повідомлено про зміну підозр та нову підозру екс-главам МВС, Міноборони та СБУ, а також низці інших високопосадовців

3 хв читати
Справи Майдану: повідомлено про зміну підозр та нову підозру екс-главам МВС, Міноборони та СБУ, а також низці інших високопосадовців

Правоохоронці в рамках розслідування справ Майдану повідомили про зміну підозр та нову підозру колишньому міністру внутрішніх справ України, керівнику ГУ МВС України в м. Києві, їхнім заступникам та командиру столичного полку міліції особливого призначення "Беркут", повідомляє Офіс генерального прокурора.

"Повідомлено також про зміну підозри колишнім міністру оборони України, командувачу внутрішніх військ МВС України, голові Служби безпеки України та його заступнику", - зазначається у повідомленні.

Зазначається, що про підозри було повідомлено у зв'язку з організацією спільно з екс-президентом України з 18 до 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту (ч. 3 ст. 28, ст. 340; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст.258 КК України).

Слідством встановлено, що екс-керівники правоохоронних органів та міністр оборони України, бажаючи припинити масові акції протесту, які ставили під загрозу перебування при владі колишнього президента України, організували застосування працівниками правоохоронних органів та військовослужбовцями ЗСУ без відповідних підстав та з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів.

Це призвело до масових жертв серед мітингувальників у центральній частині м. Києва з 18 до 20 лютого 2014 року, зокрема протиправного заподіяння смерті 67 особам. Загалом від таких дій екс-керівників правоохоронних органів та екс-міністра оборони постраждали 887 цивільних осіб та 132 працівники правоохоронних органів.

Крім того, колишньому міністру внутрішніх справ, керівнику ГУ МВС України в м. Києві, його заступнику та командиру столичного ПМОП "Беркут" повідомлено про нову підозру в організації, спільно з екс-президентом України, терористичного акту стосовно демонстрантів, що здійснювали 18 лютого 2014 року вуличну ходу з майдану Незалежності до будівлі Верховної Ради на підтримку голосування народними депутатами України за повернення до Конституції 2004 року, що передбачала обмеження повноважень президента України. Внаслідок теракту було заподіяно смерть чотирьом особам та вчинено замахи на умисні вбивства 10 осіб (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України).

Як повідомлялося, слідчі ДБР за погодженням з прокурором Офісу генерального прокурора у п'ятницю, 5 листопада, повідомили екс-президенту України Віктору Януковичу про підозру як керівнику організованої злочинної групи.

"За версією слідства, до складу групи входили колишні чиновники МВС, СБУ та Збройних сил України. Усіх їх підозрюють у вчиненні тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень під час масових акцій протесту, які відбувалися у центрі Києва з 18 до 20 лютого 2014 року", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі ДБР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА