15:22 09.11.2021

Посол Грузії відкликав пропозицію про зустріч із Денісовою через "політичний контекст" заяви МЗС України

3 хв читати
Посол Грузії відкликав пропозицію про зустріч із Денісовою через "політичний контекст" заяви МЗС України

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що посол Республіки Грузія в Україні Георгій Закарашвілі відкликав свою пропозицію у проведенні зустрічі з нею через "політичний контекст заяви МЗС України" щодо Міхеіла Саакашвілі і необхідність подальших консультацій з МЗС Грузії.

"Під час зустрічі хотіла одержати пояснення щодо порушення права на життя та медичну допомогу й процесуальних прав громадянина України, голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при президентові України Міхеіла Саакашвілі, затриманого 1 жовтня 2021 року та поміщеного до в'язниці на підставі вироків грузинських судів 2018 року та судових проваджень ще у двох справах, які тривають з 2014 року", - написала Денісова у Telegram у вівторок.

Вона нагадала, що Саакашвілі голодує вже 40 днів, а з 6 листопада відмовився від прийому ліків, вітамінів та підтримувальних препаратів. Також консиліум лікарів за результатами медичного огляду 8 листопада засвідчив критичний стан його здоров'я.

"Вчорашні дії грузинської влади щодо примусового переведення Міхеіла до пенітенціарного медичного закладу при установі виконання покарань №18 м. Глдані загострили ситуацію, яка сьогодні загрожує його життю і здоров'ю. Зі слів омбудсмана Грузії, через супротив поміщенню у заклад Міхеілу Саакашвілі завдали тілесних ушкоджень співробітники Спеціальної пенітенціарної служби Грузії. Ув'язнені в установі №18 застосовують словесну агресію та погрозливі вигуки на адресу Міхеіла, які чути в його камері", - розповіла уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Денісова звернула увагу на те, що дії грузинської влади та перебування Саакашвілі в таких умовах є порушенням статей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та статті 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання.

За її словами, медичний заклад при установі виконання покарань №18 м. Глдані не відповідає рекомендаціям консиліуму лікарів та через відсутність необхідного медичного обладнання не може забезпечити належне проведення реанімаційних заходів та лікування. Це підтверджує і омбудсман Грузії, зазначила Денісова.

"Перебування в цьому медичному закладі не відповідає вимогам статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, тому вимагаю невідкладного поміщення Міхеіла Саакашвілі до лікарні, яка облаштована для надання екстрених реанімаційних заходів та відповідає стандартам надання медичної допомоги таким пацієнтам з урахуванням усіх рекомендацій консиліуму лікарів", – зазначила вона.

Денісова також наголосила, що поширення грузинською владою відеоматеріалів про перебування у тюремній камері Саакашвілі без згоди є незаконним втручанням у його особисте право на приватне життя.

"Рішуче засуджую систематичні та грубі порушення прав і свобод громадянина України Міхеіла Саакашвілі посадовими особами Грузії та закликаю іноземні держави та міжнародні правозахисні організації невідкладно відреагувати на такі дії грузинської влади і висловити вимогу відновити його права", - зазначила вона.

Денісова додала, що очікує пояснень надзвичайного і повноважного посла Республіки Грузія в Україні Георгія Закарашвілі як офіційного представника Республіки Грузія щодо фактів катувань, жорстокого поводження та порушення основоположних прав і свобод Саакашвілі грузинською владою.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА