07:00 10.11.2021

10 листопада: Яке сьогодні свято

3 хв читати
10 листопада: Яке сьогодні свято

10 листопада у світі відзначають День науки, день молоді, міжнародний день бухгалтера, у Туреччині день пам'яті Ататюрка, а у православних – преподобного Іова, ігумена Почаєвського та день пам'яті великомучениці Параскеви, нареченої П'ятницею. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

10 листопада відзначають Всесвітній день молоді, встановлений на честь заснування Всесвітньої федерації демократичної молоді. Ця подія сталася на конференції 29 жовтня - 10 листопада 1945 року в Лондоні з ініціативи Всесвітньої ради молоді, створеної під час Другої світової війни для боротьби з фашизмом.

Всесвітній день науки відзначають щороку 10 листопада з метою підвищення усвідомлення громадськістю в усьому світі користі науки, а також нагадує міжнародній спільноті про необхідність використання науково-технічних досягнень на користь миру і розвитку на благо людської цивілізації.

Сьогодні Міжнародний день бухгалтерії. Його присвятили дню, коли була опублікована книга Луки Пачолі "Все про арифметику, геометрію та пропорції", в якій можна знайти чимало інформації про бухгалтерську справу. Саме Пачолі вважають батьком бухгалтерії. Свято започаткували в 1972 році і воно мало назву День бухгалтерської кар'єри, проте через чотири роки його замінили на більш сучасну.

До речі, в Україні є день бухгалтера та аудитора, який відзначають 16 липня. Він був започаткований президентом країни відповідним указом від 18 червня 2004 року і святкується на державному рівні. Дату ж обрано на честь річниці ухвалення закону "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність України".

Церковне свято:

Параскева Іконійська вважається покровителькою праці вишивальниць. Існує легенда, що свята народилась у багатій і благочестивій родині. Її батьки поважали п'ятницю, день страждань Господа. Саме тому свою дитину вони назвали Параскевою-П'ятницею. З іменем святої пов'язують багато традицій і звичаїв. Простий народ дуже любив Параскеву, тому її ікони обов'язково були у кожному домі.

У цей день:

1913 - На процесі в Київському окружному суді за обвинуваченням у ритуальному вбивстві прикажчика цегельного заводу Менделя Бейліса присяжні винесли виправдувальний вирок.

1926 – У Берліні почав працювати Український науковий інститут.

1928 – У Києві відкрито будинок-музей Тараса Шевченка.

1989 - У Львові відбулися установчі збори Товариства "Надсяння", які представляють українців, депортованих з українських етнічних територій, які після Другої світової війни були "передані" Польщі.

1993 - Групою сектантів "Білого братства", очолюваного Мариною Цвігун (Марія Деві Христос), та Юрієм Кривоноговим (Іоан Свамі), було проголошено "кінець світу" і захоплено київський Софійський собор з метою масового самознищення. Міліція затримала сектантів, що поклало край діяльності "Білого братства" та викликало низку самогубств шанувальників секти в Україні та країнах СНД.

1993 - В Україні заборонили всі воєнізовані недержавні організації.

2004 – Центрвиборчком України оголосив остаточні результати першого туру виборів Президента України: Віктор Ющенко набрав 11 125 395 голосів (39,87 %), Віктор Янукович – 10 969 579 голосів (39,32 %).

2004 – Вийшла перша серія браузера Firefox 1.0.

2007 - Прем'єра в Україні серії "Spanish Fry" мультсеріалу "Футурама".

2009 – запущено перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС (він видав перший струм до Об'єднаної енергосистеми України).

Іменини: Арсеній, Георгій, Дмитро, Іван, Максим, Нестор, Микола, Степан, Терентій, Ганна, Неоніла, Параска, Февронія.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА