07:01 10.11.2021

Вертоліт Ingenuity здійснив політ над поверхнею Червоної планети

2 хв читати
Вертоліт Ingenuity здійснив політ над поверхнею Червоної планети

Вертоліт Ingenuity здійснив свій 15-й політ над поверхнею Червоної планети, подолавши загалом позначку три кілометри з початку своєї місії на Марсі, повідомила Лабораторія реактивного руху NASA в Twitter.

"Гертоліт успішно завершив свій 15-й політ на Марсі, його тривалість склала 128,8 секунди. Попередня оцінка місця приземлення показує, що апарат сів у запланованій області посадки. Ingenuity зробила знімки, що становлять науковий інтерес, незабаром вони будуть проаналізовані", - йдеться у повідомленні NASA.

Згідно з планом NASA, гелікоптер мав подолати 406 метрів за 130 секунд польоту на швидкості 5 м/с. Після цього Ingenuity повинен був зробити зображення Марса у високій роздільній здатності за допомогою 13-мегапіксельної камери і передати їх на Землю. Висота польоту над поверхнею становила близько 12 метрів.

Зазначається, що вертоліт повертається до свого першого польоту - місцевості братів Райт. Загалом зворотний шлях до місцевості братів Райт займе від 4 до 7 польотів. Спочатку вертоліт рухатиметься на Північ, а потім поверне на Захід до кратера Єзеро.

Цей політ став другим в умовах низької густини повітря, характерної для літнього сезону на Марсі. За такої щільності потрібна швидкість не менше 2700 обертань лопатей за хвилину. Перед попереднім, 14-м польотом, фахівці провели тест, під час якого гелікоптер розвинув швидкість обертання лопатей у 2800 за хвилину. За підсумками тесту було виявлено, що збільшена швидкість обертань не викликає вібрацій, що негативно впливають на апарат, і всі підсистеми працюють штатно.

За весь час перебування на Червоній планеті гелікоптер, здійснивши вже 15 польотів, пролетів загалом понад 3 км, перебуваючи загалом над поверхнею Марса майже 27 хвилин. Найдовшим був 9-й політ, тоді він пролетів 625 метрів. Під час першого польоту на Марсі 19 квітня гелікоптер піднімався на висоту лише три метри і провів над поверхнею Марса 39 секунд.

Апарат Ingenuity 1,2 метра в діаметрі та вагою 1,8 кг оснащений двома камерами, здатний зависати у повітрі на 20-30 секунд для фотографування місцевості.

Марсохід Perseverance з вертольотом Ingenuity здійснив успішну посадку на поверхню Червоної планети 18 лютого.

Американську автоматичну міжпланетну станцію до Марса було запущено 30 липня минулого року.

Perseverance є п'ятим американським марсоходом, який NASA відправило для вивчення Червоної планети.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА