13:23 10.11.2021

НАБУ: Отримання Бюро нового статусу потребує змін до низки документів, які перебувають у компетенції Кабміну

2 хв читати
НАБУ: Отримання Бюро нового статусу потребує змін до низки документів, які перебувають у компетенції Кабміну

У середу, 10 листопада, набули чинності зміни до закону України "Про Національне антикорупційне бюро України", які усунули правові колізії, що виникли через рішення Конституційного Суду щодо визнання деяких положень цього закону неконституційними.

"Водночас набуття Національним бюро нового статусу потребує внесення змін до низки документів, що відсьогодні є компетенцією Кабінету Міністрів України", - наголошується в коментарі, оприлюдненому прес-службою НАБУ.

Зокрема, йдеться про нормування діяльності Ради громадського контролю (РГК) при НАБУ — ухвалення нових положень про конкурс щодо обрання членів та діяльність РГК. Зволікання щодо вирішення цих питань може у майбутньому призвести до блокування роботи конкурсних та дисциплінарних комісій, до складу яких входять представники РГК.

"Не варто також зволікати й з підготовкою та проведенням конкурсу на посаду директора Бюро у квітні наступного року, аби уникнути ситуації, яка склалася з обранням керівника САП", - наголосили у Бюро.

Водночас у НАБУ зазначають, що зміни до закону не змінюють ключових засад функціонування Бюро – інституційну незалежність та спеціалізацію на розслідуванні корупційних та інших кримінальних правопорушень. Особливу процедуру призначення та звільнення директора також збережено. Крім того, закон чітко визначає, що набуття НАБУ нового статусу не вимагатиме проведення жодних реорганізаційних чи ліквідаційних процедур та ухвалення будь-яких рішень щодо трудових відносин зі співробітниками. Тому НАБУ продовжує працювати у штатному режимі.

Як повідомлялося, 8 листопада президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України", ухваленого Верховною Радою 19 жовтня 2021 року.

Закон змінює статус НАБУ і перетворює його на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом (на сьогодні НАБУ є державним правоохоронним органом - ІФ). При цьому зазначено, що вимоги Кабінету Міністрів до формування структури апарату центрального органу виконавчої влади не поширюються на Національне бюро.

Законопроект передбачає, що зміна статусу НАБУ не потребує жодних додаткових заходів, пов'язаних із ліквідацією чи реорганізацією органу.

Законопроект також вилучає норму, згідно з якою НАБУ утворює президент.

Відповідно до пропонованих змін, роботу НАБУ координує Кабмін у межах і в порядку, встановлених цим законом, але положення про НАБУ уряд не затверджує. У законопроекті наголошується, що акти НАБУ не можуть бути скасовані повністю або в окремій частині Кабінетом Міністрів. Призначає і звільняє директора НАБУ Кабінет Міністрів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА