14:36 11.11.2021

Верховний суд у Лондоні у четвер розглядає спір України та РФ щодо євробондів на $3 млрд

3 хв читати
Верховний суд у Лондоні у четвер розглядає спір України та РФ щодо євробондів на $3 млрд

Засідання Верховного суду (The Supreme Court) Великої Британії щодо спору між Києвом та Москвою про єврооблігації на $3 млрд відбувається у четвер.

Згідно з повідомленням на сайті суду, п'ять суддів розглянуть апеляцію російської сторони на вердикт Апеляційного суду від вересня 2018 року, який переглянув ухвалене в порядку спрощеного судочинства рішення суду першої інстанції на користь РФ і констатував необхідність розглянути аргумент України про випуск єврооблігацій під тиском Москви в повному судовому процесі.

Крім цього, Апеляційний суд припустив, що цей спір у британському суді може бути заморожено, доки сторони не знайдуть на іншому майданчику вирішення спору з питань, які не підлягають юрисдикції в Лондоні.

Раніше міністр юстиції України Денис Малюська припустив, що зазначене засідання Верховного суду Великої Британії може бути останнім у цій справі. За його словами, РФ хотіла б, щоб залишилося чинним рішення першої інстанції про стягнення коштів за спрощеною процедурою.

"Є й інший варіант, на нашу користь: або перейти у повний судовий процес, дослідити всі докази й аргументи України в цій справі, що означатиме, що справу слухатимуть ще як мінімум кілька років, а може, й більше. Або зупинити процес до вирішення в якійсь іншій міжнародній судовій інстанції, що також означає зупинення розгляду на якийсь надзвичайно тривалий невстановлений час", – зазначив міністр.

Як повідомлялося, The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси РФ, 17 лютого 2016 року за дорученням Мінфіну Росії подала до Високого суду Лондона (High Court of Justice of England and Wales) позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України та погодившись із наявністю в неї зобов'язань за єврооблігаціями. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість євробондів на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються в сумі $674 тис. за кожен день прострочення, і частину витрат у рамках розгляду.

Проте після скарги України апеляційний суд постановив, що суд першої інстанції має розглянути справу за повною процедурою. Під час слухань українська сторона пропонувала розглянути спір у Міжнародному суді при ООН (ICJ), проте російська сторона відмовилася від цієї пропозиції.

У Верховному Суді The Law Debenture Trust Corporation plc оскаржує рішення апеляційного суду в цілому та висунуту Києвом тезу про примус, тоді як Україна, здебільшого задоволена вердиктом апеляційного суду, заперечує низку тез із його рішення.

Верховний суд розпочав розгляд цих скарг 9-12 грудня 2019 року, але відклав ухвалення рішення. Це було пов'язане з тим, що Україна та РФ вступили в розгляд справи Pakistan International Airline Corporation у Times Travel (UK) Ltd., що стосується доктрини примусу за англійським правом, яка вже перебувала в апеляційному провадженні у Верховному суді Великої Британії та рішення за якою могло впливати на рішення щодо спору про євробонди. Вердикт за нею було винесено у серпні 2021 року, проте він безпосередньо не відповідає на питання російсько-українського спору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА