19:17 11.11.2021

Світова спільнота ризикує не впоратися із завданням стримати зростання температур на Землі на рівні 1,5 градуса за Цельсієм - генсек ООН

2 хв читати
Світова спільнота ризикує не впоратися із завданням стримати зростання температур на Землі на рівні 1,5 градуса за Цельсієм - генсек ООН

Поставлена міжнародною спільнотою ціль до 2100 року обмежити зростання температур на Землі 1,5 градусами за Цельсієм на сьогодні видається важкодосяжною, але поки що можливою, заявив агентству Associated Press генсек ООН Антоніу Гутерреш.

"(Це завдання - ІФ) все ще можна досягти, але воно висить на волосині", - сказав він на тлі кліматичної конференції COP26 у Глазго, яка наближається до завершення.

Він зазначив, що переговори в Глазго не привели до прориву в реалізації цілей, пов'язаних із кліматичним порядком денним, проте "надію потрібно зберігати до останнього моменту".

"Гіршим було б досягнення угоди будь-якою ціною, на мінімальній загальній підставі, яка не стала б відповіддю на ті грандіозні висновки, з якими ми стикаємося", - також наголосив Гутерреш, закликавши у вирішальний момент конференції досягти амбітної угоди, зокрема у сфері фінансів та адаптивних до змін клімату заходів.

COP26 розпочалася у Глазго 31 жовтня і триватиме до 12 листопада. Згідно з проектом угоди за підсумками конференції, учасники COP26 підтвердили відданість цілі не допустити до 2100 року зростання температур на Землі вище за відмітку 1,5 градуса за Цельсієм.

Тим часом, понад 200 учених надіслали на адресу COP26 відкритий лист із закликом негайно вжити заходів щодо запобігання глобальному потеплінню.

"COP26 - історичний момент для майбутнього клімату, суспільств та екосистем, тому що людська активність вже розігріла планету на 1,1 градуса за Цельсієм (порівняно з доіндустріальним рівнем - ІФ), і подальші викиди парникових газів визначать ступінь подальшого потепління світу", - наводять західні ЗМІ витяги з листа.

Фахівці попередили, що деякі з наслідків глобального потепління будуть незворотними протягом декількох наступних поколінь.

Західні ЗМІ зазначають, що серед фахівців, які підписали лист, є співробітники Міжурядової групи експертів зі зміни клімату: у серпні вона оприлюднила доповідь, згідно з якою температури на Землі піднімуться на 1,5 градуса за Цельсієм вже приблизно до 2030 року - на десятиліття раніше, ніж передбачалося лише три роки тому.

У свою чергу папа римський Франциск звернувся в листі до католиків Шотландії із застереженням, що час для порятунку планети закінчується.

"Час закінчується; не можна витратити марно цю можливість, інакше нам доведеться мати справу з вердиктом Господа за наше невміння бути надійними хранителями світу, який Він доручив нашій турботі", - наводять ЗМІ слова понтифіка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА