12:27 12.11.2021

Укрексімбанк пояснив вимогами законодавства повернення до роботи співробітників, які застосували до журналістів силу

3 хв читати
Укрексімбанк пояснив вимогами законодавства повернення до роботи співробітників, які застосували до журналістів силу

Державний Укрексімбанк (Київ) пояснив повернення до роботи директора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки Олега Осіпова, які за наказом голови правління фінустанови Євгена Мецгера 4 жовтня застосували силу проти журналістів програми "Схеми", вимогами законодавства.

"Отримання працівником статусу підозрюваного/обвинуваченого у кримінальному провадженні не є законною підставою для усунення їх від роботи або розірвання з ними трудових відносин. Зважаючи на це, 9 листопада 2021 року начальник управління внутрішньої безпеки Олег Осіпов та директор департаменту банківської безпеки Ігор Тельбізов повернулися до виконання своїх службових обов'язків", - йдеться у повідомленні банку.

Зазначається, що стосовно Осіпова й Тельбізова було встановлено простій, а їх повноваження припинено без збереження оплати праці на максимально дозволений законодавством термін, а саме на час проведення службового розслідування банку за інцидентом.

Відео, що з'явилося в інтернеті, свідчить, що Тельбізов повертається до банку після відновлення на посаді під оплески. "Краш-тесту кращого не можна було пройти в жодній організації! (...) Це залишиться білою смугою для команди, яку ми зробили. Команди, яка зробила з цієї відстійної коробки топ-банк України", - прокоментував він.

Як повідомлялося, 4 жовтня на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" було скоєно напад під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером нібито через одне із запитань, яке не сподобалось. Як стверджує керівник "Схем" Наталія Седлецька, співробітники банку відібрали дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, та видалили записане відео. За інформацією журналістів, весь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку у його присутності. За годину знімальній групі повернули техніку, але відео всього інтерв'ю та самого нападу було видалене.

Поліція Києва повідомила, що за заявою журналістів проводяться необхідні слідчі дії, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Укрексімбанк відкинув звинувачення в порушенні законодавства й, у свою чергу, звинуватив їх у провокації та спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, у діях журналістів містилися ознаки і протиправного заволодіння банківською таємницею, і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Згодом Мецгер вибачився за напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв'ю в будівлі банку.

Тельбізова та Осіпова обвинувачують у кримінальному провадженні, відкритому за зверненням журналістів за ст. 171 (незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчинене посадовою особою з використанням свого службового становища) та ст. 126 (умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування кримінального провадження вже завершене, справу скеровано до суду, підготовче засідання призначено на 29 листопада 2021 року.

Наглядова рада звільнила з посади Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення, яку задовольнили.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА