16:58 12.11.2021

Правоохоронці повідомили про підозру у сприянні терористичним організаціям екс-міністру енергетики Демчишину

3 хв читати
Правоохоронці повідомили про підозру у сприянні терористичним організаціям екс-міністру енергетики Демчишину

Співробітники правоохоронних органів повідомили про підозру у сприянні терористичній групі або терористичній організації колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину, який обіймав зазначену посаду з грудня 2014-го до квітня 2016 року.

Як повідомляє прес-служба Служби безпеки України, зазначений чиновник протягом грудня 2014-го – лютого 2015 року видав низку наказів, якими призначив на посади державних підприємств, що розташовані на тимчасово окупованих територіях України, представників терористичних організацій "Л/ДНР".

"Крім того, міністр, перевищуючи свої службові повноваження, примусив керівників державної енергогенерувальної компанії укласти кілька угод із представниками "Л/ДНР". Зокрема, щодо постачання вугілля на загальну суму понад 3 млрд грн", - зазначають у СБУ.

У Державному бюро розслідувань уточнюють, що поставки відбувалися за співучасті колишнього високопосадовця, який наразі є народним депутатом України.

"Зловмисники організували схему поставок вугілля з ОРДЛО за безпосереднього сприяння вищих представників влади Російської Федерації", - уточнюють у бюро.

Там додають, що одному з учасників, який забезпечував постачання вугілля з тимчасово окупованих територій, було повідомлено про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій ще 19 вересня 2021 року.

Водночас правоохоронці не називають імен фігурантів, проте джерела агентства "Інтерфакс-Україна" розповіли, що йдеться про екс-міністра енергетики Володимира Демчишина та нардепа Віктора Медведчука.

У бюро зазначають, що дії Демчишина поставили енергетичну сферу України у залежність від РФ і терористичних організацій "Л/ДНР", чим підірвали економічну безпеку держави у 2014–2015 роках, а також позбавили країну можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів.

Також вони призвели до отримання Російською Федерацією ширших можливостей для подальшого втручання у внутрішні справи України та ведення підривної діяльності на території Української держави.

В Офісі генерального прокурора України пояснюють, що у схемі незаконних поставок вугілля енергогенерувальним підприємствам України були задіяні два вугледобувні підприємства ДП "Шахта імені К.І. Кисельова" та ДП "Луганськвугілля", які перебували під повним контролем незаконних збройних формувань, а одне з них узагалі не працювало.

"Задля створення видимості законної підприємницької діяльності наказами колишнього міністра до реєстраційних даних цих підприємств було внесено зміни щодо юридичних адрес у м. Києві, а їхніми керівниками призначено представників "ЛНР" та "ДНР", - наголошують в ОГП.

Там додають, що після цього ПАТ "Центренерго" за вказівкою екс-міністра уклало договори на постачання вугілля з контрольованими бойовиками підприємствами, що стало підставою для перерахування, переведення в готівку та розподілення на користь терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР" понад 200 млн грн.

"Наразі екс-міністр переховується від українського правосуддя за кордоном. Повідомлення про підозру відповідно до вимог ч. 1 ст. 278 КПК України надіслано на адреси останніх відомих місць його проживання", - уточнюють у ДБР.

Як повідомлялося, 8 жовтня нардепу Віктору Медведчуку пред'явили підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації у зв'язку з причетністю до незаконного постачання вугілля з окупованої території наприкінці 2014-го – на початку 2015 року.

У рамках нової підозри прокуратура просила суд обрати Медведчуку запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в 1 млрд грн. Суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення оскаржено в апеляційній інстанції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА