20:39 12.11.2021

Європарламентарі закликають ЄК та НАТО вжити рішучих заходів у зв'язку із ситуацією на білорусько-польському кордоні

2 хв читати
Європарламентарі закликають ЄК та НАТО вжити рішучих заходів у зв'язку із ситуацією на білорусько-польському кордоні

Голови комісій Європарламенту та парламентів країн ЄС та Великої Британії звернулися до Європейської комісії (ЄК) та НАТО з проханням вжити "рішучих спільних заходів" проти режиму Олександра Лукашенка в Білорусі.

Голови комісій Європейського парламенту, парламентів 15 держав-членів ЄС та Сполученого Королівства направили голові ЄК Урсулі фон дер Ляєн, голові Європейської ради Шарлю Мішелю та генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу звернення "у зв'язку з гібридними атаками на східні кордони НАТО та Європейського Союзу, які продовжує вчиняти режим Лукашенка", повідомила у п'ятницю прес-служба парламенту Естонії.

Розвиток подій на кордоні ЄС вказує на необхідність розглянути, як найкраще можна адаптувати чинну законодавчу базу до нових реалій, щоб адекватно реагувати на спроби інструменталізації нелегальної міграції з політичною метою та інші гібридні загрози, вважають парламентарі.

Вони закликали "запровадити санкції стосовно всіх білоруських аеропортів", заборонити польоти над територією Білорусі і, відповідно, запровадити санкції щодо всіх міжнародних авіаліній, які порушують цю заборону.

Якщо авіалінії третіх країн і далі займатимуться цією нелегальною діяльністю, ЄС та його партнери мають запровадити санкції проти цих авіаліній на своїх територіях.

Парламентарі закликали союзників та західних партнерів "вжити заходів для боротьби з гібридною агресією Лукашенка та розслідувати, чи беруть участь треті країни у нелегальній діяльності режиму Лукашенка, і якщо так, то якою мірою".

Вони також висловилися за початок міжнародного судового процесу, включно з універсальною юрисдикцією, "для висування обвинувачень Олександру Лукашенку та членам його режиму особисто за вчинення масштабних злочинів проти народу Білорусі".

"Ми також закликаємо розглянути можливість порушити справу проти Білорусі у Міжнародному суді ООН на підставі порушень з боку режиму Лукашенка Чиказької конвенції, Монреальської конвенції та Конвенції ООН проти катувань", - йдеться у зверненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА