20:35 13.11.2021

Глава "ГарПоку" заявив про звільнення його Кабміном за відмову спрямувати кошти від "зелених" євробондів не за призначенням

3 хв читати
Глава "ГарПоку" заявив про звільнення його Кабміном за відмову спрямувати кошти від "зелених" євробондів не за призначенням

Голова ДП "Гарантований покупець" Костянтин Петриковець заявив про звільнення його Кабінетом міністрів за те, що він відмовився спрямувати кошти від "зелених" єврооблігацій, перераховані підприємству НЕК "Укренерго", не за призначенням, а направив саме на розрахунки з ВДЕ-генерацією.

"Кабінет міністрів зібрався на позачергове засідання у суботу, 13 листопада, щоб звільнити мене з посади директора держпідприємства "Гарантований покупець". Це виключно політичне рішення. Я його оскаржуватиму в законному порядку (…). Його причиною стало те, що я відмовився виконувати незаконні вказівки представників уряду щодо розрахунків із виробниками електроенергії з відновлюваних джерел", – заявив Петриковець, слова якого цитуються у повідомленні "ГарПоку" на його сайті у суботу ввечері.

Він зазначив, що держпідприємство згідно із законодавством перерахувало 19,3 млрд грн, отриманих від "Укренерго", на погашення заборгованості перед виробниками зеленої електроенергії.

"Так вимагає закон і жодні спроби політичного тиску, телефонні дзвінки та погрози не змусять держпідприємство відступити від норм закону та використати ці кошти як заманеться політикам", – наголосив Петриковець.

За даними народного депутата Олексія Гончаренка (фракція "Європейська солідарність"), кошти, які залучила НЕК "Укренерго" через облігації на суму $825 млн, заблоковано в Ощадбанку.

"Уряд зірвав виплату зеленим інвесторам боргу за 2020 рік. Дії Кабміну є прямим порушенням меморандуму з інвесторами і загрожують "Укренерго" дефолтом з єврооблігацій", – оприлюднив Гончаренко у себе в Telegram-каналі в суботу позицію МФО "Чиста енергія", співголовою якого він є.

Згідно з цією позицією, МФО готує звернення до Європейського банку реконструкції та розвитку з проханням змусити український уряд виконати свої зобов'язання та припинити блокування коштів від єврооблігацій для виплати боргів перед інвесторами.

Як повідомлялося, у п'ятницю, 12 листопада "Укренерго" перерахувала "Гарантованому покупцю" 19,3 млрд грн від випущених єврооблігацій на суму 21,7 млрд грн. Борг перед ВДЕ-генерацією за 2020 рік становить трохи менше 15 млрд грн, остаточна сума боргу за 2021 рік поки що не зрозуміла, але рівень розрахунків "ГарПоку" коливається щомісячно від 45% до 93%.

Представники профільних асоціацій у коментарях інтернет-порталу Енергореформа зазначали, що очікують на розрахунки "ГарПоку" найближчим часом, і наголошували, що нецільове використання коштів від випуску "зелених" єврооблігацій, загрожує подальшій співпраці України з міжнародними партнерами.

Зокрема, глава Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин зазначив, що "зелені" облігації були залучені у міжнародних інвесторів, зокрема ЄБРР, тому нецільове використання фінансового ресурсу може поставити під сумнів чинні та перспективні програми фінансової співпраці в інших сферах економіки держави.

Раніше найбільші профільні ВДЕ-асоціації в оприлюдненому на їх інформресурсах листі до прем'єр-міністра та керівників усіх задіяних у процесі випуску облігацій сторін висловили надію на досягнення державою мети їх випуску, а саме повного погашення боргів за зелену електроенергію, створених за 2020-2002 роки.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) інвестував $75 млн у "зелені" облігації "Укренерго".

"Участь ЄБРР в угоді була обумовлена двома ключовими елементами. Перший - це чітке зобов'язання уряду забезпечити спрямування надходжень у повному обсязі на погашення заборгованості перед виробниками відновлюваної енергії. Друге - зобов'язання регулятора галузі щодо встановлення тарифу "Укренерго" на рівні відшкодування витрат, включно з повною компенсацією виробникам відновлюваної енергії у майбутньому", – пояснив банк.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА