07:00 14.11.2021

14 листопада: Яке сьогодні свято

3 хв читати
14 листопада: Яке сьогодні свято

14 листопада у світі відзначають День боротьби проти діабету та день логопеда, день коваля у Білорусі, день дітей в Індії та день батька в Естонії, день народної скорботи у Німеччині, а у православних – День пам'яті святих чудотворців Косми і Даміана.

День боротьби проти діабету:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2000 році на Землі мешкали 150 мільйонів діабетиків. Цю дату відзначають згідно рішення Генасамблеї з 1991 року в день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, який відкрив спільно з професором Джоном Маклеодом гормон інсулін. Друг дитинства Бантинга помер від захворювання, яке зараз називають цукровим діабетом. Цей трагічний випадок став поштовхом для пошуку ліків від цієї хвороби.

День логопеда-дефектолога відзначають у другій декаді листопада. На міжнародному рівні відзначають з 2004 року. Заходи спрямовують на поширення знань щодо проблем мовленнєвих порушень, фахівців та методи мовної корекції.

День народної скорботи є у Німеччині державним днем пам'яті. Він відзначається в середині листопада і служить нині нагадуванням про необхідність примирення, розуміння та миру. Історія цього дня непроста та неоднозначна. День був заснований Німецьким народним товариством піклування військових поховань у 1919 році на згадку про майже 2 мільйони загиблих і зниклих безвісти під час Першої світової війни.

"Непередбачена" скорбота була мотивом цього дня, знаком солідарності тих, хто нікого не втратив, і кому не було кого оплакувати, з родичами загиблих і зниклих безвісти.

14 листопада 1888 року, 133 роки тому в Парижі урочисто відкрили інститут Пастера, побудований та оснащений коштом, зібраним за міжнародною підпискою.

Першим директором інституту було призначено основоположника мікробіології Луї Пастера, для роботи якого й створювався цей науковий заклад.

Інститут Пастера є одним із світових лідерів у вивченні інфекційних захворювань. Тут було зроблено найважливіші відкриття, які призвели до успішної боротьби проти таких вірулентних захворювань як дифтерія, правець, туберкульоз, поліомієліт, грип, жовта лихоманка та чума. 1983 року тут було відкрито вірус ВІЛ.

З 1908 вісім вчених інституту стали лауреатами Нобелівської премії в галузі медицини та фізіології.

Яке сьогодні церковне свято:

Православна церква сьогодні вшановує пам'ять чудотворців Кузьми та Дем'яна. Вони були близнюками і жили в III столітті. Їх батько рано помер і виховувала хлопчиків матір – свята Феодотія. Ставши дорослими, брати стали лікарями. За праведний спосіб життя, який вони вели, Господь подарував Кузьмі та Дем'яну дар зцілення. З немічних і хворих, яких вони лікували, ніколи не брали плату, за що в народі їх назвали безсрібниками.

Святих вважали покровителями свійської птиці, ремесла та шлюбу. Саме тому 14 листопада грали багато весіль. Вважалося, що після цього дня весільний сезон завершується

Іменини: Олександр, Давид, Денис, Дмитро, Єлизавета, Іван, Кузьма, Петро, Сергій, Уляна, Федір, Яків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА