07:46 14.11.2021

Петриковця звільнили з посади керівника "ГарПоку" за непрофесіоналізм та заподіяння збитків підприємству

4 хв читати
Петриковця звільнили з посади керівника "ГарПоку" за непрофесіоналізм та заподіяння збитків підприємству

У Кабміні повідомили, що звільнили Костянтина Петриковця з посади керівника ДП "Гарантований покупець" за непрофесіоналізм та заподіяння збитків підприємству у розмірі понад 500 млн грн та позовів виробників з альтернативних джерел до ГарПоку на суму близько 1,5 млрд. грн.

"Причиною звільнення є непрофесіоналізм та завдання збитків підприємству внаслідок продажу значного обсягу електроенергії з боку Гарантованого покупця за завідомо заниженими цінами на користь окремих фінансово-промислових груп. Ця транзакція могла завдати збитків державі в розмірі понад 500 млн грн і призвела до зменшення відсотку розрахунків з інвесторами у зелену енергетику. Це у свою чергу призвело до позовів виробників з альтернативних джерел до ГарПоку на суму близько 1,5 млрд грн та було предметом розгляду профільного комітету Верховної Ради України з відповідним зверненням щодо зміни керівника", - йдеться у повідомленні. оприлюдненому прес-службою Кабміну у суботу ввечері.

У інформації наголошується, що у понеділок буде створено комісію з аналізу зазначених транзакцій. Результати будуть публічно оприлюднені наступного тижня.

"Якщо вказані факти знайдуть підтвердження, матеріали будуть передані до правоохоронних органів", – зазначено в повідомленні.

У Кабміні запевнили, що зміна керівника не вплине на виконання зобов’язань перед виробниками електроенергії з альтернативних джерел.

Раніше повідомлялося, що Петриковець заявив про звільнення його Кабінетом міністрів за те, що він відмовився спрямувати кошти від "зелених" єврооблігацій, перерахованих підприємству НЕК "Укренерго", не за призначенням, а направив саме на розрахунки з ВДЕ-генерацією.

"Кабінет міністрів зібрався на позачергове засідання у суботу, 13 листопада, щоб звільнити мене з посади директора держпідприємства "Гарантований покупець". Це виключно політичне рішення. Я його оскаржуватиму в законному порядку (…). Його причиною стало те, що я відмовився виконувати незаконні вказівки представників уряду щодо розрахунків із виробниками електроенергії з відновлюваних джерел", – заявив Петриковець, слова якого цитуються у повідомленні "ГарПоку" на його сайті у суботу ввечері.

Він зазначив, що держпідприємство згідно із законодавством перерахувало 19,3 млрд грн, отриманих від "Укренерго", на погашення заборгованості перед виробниками зеленої електроенергії.

"Так вимагає закон і жодні спроби політичного тиску, телефонні дзвінки та погрози не змусять держпідприємство відступити від норм закону та використати ці кошти як заманеться політикам", – наголосив Петриковець.

За даними народного депутата Олексія Гончаренка (фракція "Європейська солідарність"), кошти, які залучила НЕК "Укренерго" через облігації на суму $825 млн, заблоковано в Ощадбанку.

"Уряд зірвав виплату зеленим інвесторам боргу за 2020 рік. Дії Кабміну є прямим порушенням меморандуму з інвесторами і загрожують "Укренерго" дефолтом з єврооблігацій", – оприлюднив Гончаренко у себе в Telegram-каналі в суботу позицію МФО "Чиста енергія" , співголовою якого він є.

Згідно з цією позицією, МФО готує звернення до Європейського банку реконструкції та розвитку з проханням змусити український уряд виконати свої зобов'язання та припинити блокування коштів від єврооблігацій для виплати боргів перед інвесторами.

Як повідомлялося, у п'ятницю, 12 листопада "Укренерго" перерахувала "Гарантованому покупцю" 19,3 млрд грн від випущених єврооблігацій на суму 21,7 млрд грн. Борг перед ВДЕ-генерацією за 2020 рік становить трохи менше 15 млрд грн, остаточна сума боргу за 2021 рік поки що не зрозуміла, але рівень розрахунків "ГарПоку" коливається щомісяця від 45% до 93%.

Представники профільних асоціацій у коментарях інтернет-порталу Енергореформа зазначали, що очікують на розрахунки "ГарПоку" найближчим часом, і наголошували, що нецільове використання коштів від випуску "зелених" єврооблігацій, загрожує подальшій співпраці України з міжнародними партнерами.

Зокрема, глава Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин зазначив, що "зелені" облігації були залучені у міжнародних інвесторів, зокрема ЄБРР, тому нецільове використання фінансового ресурсу може поставити під сумнів чинні та перспективні програми фінансової співпраці в інших сферах економіки держави.

Раніше найбільші профільні ВДЕ-асоціації в оприлюдненому на їх інформресурсах листі до прем'єр-міністра та керівників усіх задіяних у процесі випуску облігацій сторін висловили надію на досягнення державою мети їх випуску, а саме повного погашення боргів за зелену електроенергію, створених за 2020-2002 роки.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестував $75 млн у "зелені" облігації "Укренерго".

"Участь ЄБРР в угоді була обумовлена двома ключовими елементами. Перше – це чітке зобов'язання уряду забезпечити спрямування надходжень у повному обсязі на погашення заборгованості перед виробниками відновлюваної енергії. Друге – зобов'язання регулятора галузі щодо встановлення тарифу "Укренерго" на рівні відшкодування витрат, включно з повною компенсацією виробникам відновлюваної енергії у майбутньому", – пояснив банк.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА