19:10 14.11.2021

Україна готується до різних сценаріїв розвитку ситуації на польсько-білоруському кордоні

3 хв читати
Україна готується до різних сценаріїв розвитку ситуації на польсько-білоруському кордоні

Україна готується до різних сценаріїв розвитку подій на польсько-білоруському кордоні, українські силовики планують цілодобово слідкувати за ситуацією і будуть готові оперативно реагувати, заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

Як повідомляє прес-служба РНБО в неділю, відповідну заяву Данілов зробив після закінчення наради, що пройшла в Луцьку, з керівниками міністерств і відомств, правоохоронних органів і військових формувань, а також головами облдержадміністрацій регіонів, що межують з Білоруссю.

"Секретар РНБО України наголосив, що Україна готується до різних сценаріїв розвитку ситуації на польсько-білоруському кордоні. Він також переконаний у необхідності створення міжвідомчої робочої групи із залученням усіх силових структур, органів місцевого самоврядування для цілодобового моніторингу ситуації на кордоні та оперативного реагування", - йдеться у повідомленні.

При цьому уточнюється, що реагування має бути "зваженим і спокійним". "Ми повинні діяти абсолютно скоординовано, спокійно та виважено, і сповідувати державну позицію", - наголосив Данілов.

За його словами, за даними розвідувальних органів, сьогодні на території Білорусі перебуває вже близько 16 тисяч мігрантів і "ця ситуація може безпосередньо торкнутися України".

У свою чергу глава міністерства внутрішніх справ України Денис Монастирський у своїй доповіді заявив, що здійснюється концентрація зусиль щодо протидії цій загрозі.

"Зокрема, задіяні всі структури МВС, відбувається взаємодія зі ЗС України, силами територіальної оборони, громадськими об'єднаннями. За словами Д. Монастирського, ключовим завданням сьогодні є забезпечення мобільних сил реагування у разі загострення ситуації та можливих провокацій", - наголошують в Апараті РНБО.

Зазначається, що глави силових та правоохоронних структур також поінформували учасників наради про додаткові заходи, які здійснюють їх відомства для забезпечення національних інтересів у сфері захисту державного кордону.

Під час наради Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький висловив переконання, що здійснюється "гібридна операція Союзної держави, яка має характер міграційної атаки, де мігранти є одночасно і зброєю, і жертвою", а також поінформував присутніх про етапи та динаміку цієї спецоперації і заходи реагування польської сторони.

Крім того, Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас подякував Україні за те, що вона була однією з перших країн, які допомогли Литві на початку міграційної кризи.

Як повідомлялося, Рада національної безпеки та оборони України на засіданні в середу розглянула питання біженців із країн Близького Сходу, які перебувають на кордоні Білорусі з Польщею та Литвою.

Ситуація на польсько-білоруському кордоні ускладнилася минулого понеділка, коли до кордону з Польщею з білоруського боку підійшли кілька тисяч мігрантів із країн Близького Сходу, які бажають перебратися до ЄС. Польські офіційні особи назвали те, що відбувається, найскладнішим моментом з початку кризи на кордоні.

Польща, Литва і Латвія останніми місяцями фіксують потік нелегалів, що посилюється, які намагаються через Білорусь потрапити на територію ЄС. У Євросоюзі обвинувачують Білорусь у тому, що саме вона створила хаос поблизу кордонів ЄС, оскільки не пускає назад нелегальних мігрантів із країн Близького Сходу та Африки, які намагаються потрапити до Євросоюзу, але одержують відмову.

Країни Балтії обвинувачують владу Білорусі в організації потоків мігрантів і називають це гібридною агресією. Тієї ж позиції дотримується і Єврокомісія.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА