19:38 14.11.2021

Тривають переговори щодо врегулювання ситуації на вірменсько-азербайджанському кордоні, заявляють у Єревані

2 хв читати
Тривають переговори щодо врегулювання ситуації на вірменсько-азербайджанському кордоні, заявляють у Єревані

Ситуація на східному напрямку вірменсько-азербайджанського кордону стабілізувалася, ведуться переговори щодо розв'язання ситуації, заявили у Міноборони Вірменії.

"Станом на 19:00 обстановка на східному напрямку вірменсько-азербайджанського кордону, де підрозділи ЗС Азербайджану спробували забезпечити позиційне просування, трохи стабілізувалася, стрілянини немає", - повідомили в прес-службі Міноборони.

У відомстві спростували поширену в соцмережах інформацію про введення на територію Вірменії азербайджанською стороною бронетехніки на цій ділянці кордону.

Раніше в неділю Міноборони Вірменії повідомило, що ЗС Азербайджану вдень спробували забезпечити позиційний наступ у східному напрямку (Гегаркунікська область) кордону, сталася інтенсивна перестрілка, вірменські військовослужбовці запобігли спробам противника встановитися на цій території.

Водночас, Міністерство оборони Азербайджану заявило про наміри вірменської сторони загострити ситуацію на держкордоні.

З метою загострення ситуації Збройні сили Вірменії спробували влаштувати чергову провокацію на вірменсько-азербайджанському державному кордоні на території Лачинського району Азербайджану. Так, починаючи з ранку 14 листопада, підрозділи азербайджанської армії спостерігали за тим, як група особового складу та техніки ЗС Вірменії зосереджується в напрямку держкордону Лачинського району та готується до здійснення провокації", - йдеться у повідомленні.

"Частинами азербайджанської армії було вжито невідкладних заходів відповідно до оперативної обстановки за заздалегідь визначеним планом. У результаті військовослужбовці протилежної сторони були змушені покинути цю територію. Наразі оперативна ситуація перебуває під контролем ЗС Азербайджану", - зазначили в оборонному відомстві.

На думку вірменських експертів, азербайджанська сторона посилює тиск на Єреван з метою прокладання так званого "Зангезурського коридору" з Азербайджану до Нахічеванської автономної республіки через територію Сюнікської області на півдні Вірменії.

Після війни в Карабаху восени 2020 року утворився кордон Сюнікської області на півдні Вірменії з Азербайджаном, а дорога, що пов'язує вірменські міста Горіс і Капан, зокрема 21-кілометрову ділянку, виходить у деяких місцях за межі Вірменії. Ця ділянка дороги, що пов'язує Вірменію з Іраном, перейшла під контроль Азербайджану.

11 листопада прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підтвердив інформацію про те, що Азербайджан розмістив пункти митного та прикордонного контролю на автодорозі до Ірану через Сюнікську область. Пункти розміщені на автотрасі Горіс-Капан, внаслідок чого потрапити з Єревану в Капан можливо введеною нещодавно в експлуатацію об'їзною гірською дорогою.

Крім того, у соцмережах поширені відеокадри розміщення нових постів азербайджанської сторони на автодорозі Мегрі-Капан поблизу населеного пункту Чакатен, унаслідок чого відрізаними від основної дороги будуть п'ять населених пунктів, а шлях з прикордонного з Іраном міста Мегрі до Капана буде подовжений.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА