11:11 15.11.2021

СБУ викрила три великих мережі, які займалися підробленням COVID-сертифікатів у Києві, Львові та Рівному

3 хв читати
СБУ викрила три великих мережі, які займалися підробленням COVID-сертифікатів у Києві, Львові та Рівному

Співробітники Служби безпеки України викрили та під час спецоперації припинили діяльність трьох мереж із виготовлення та продажу підроблених COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів, які працювали у Києві, Львівській та Рівненській областях.

Як повідомляє прес-служба СБУ у понеділок, загалом зловмисники "обслужили" понад 10 тисяч людей.

"У Києві понад пів року діяли три об’єднані у мережу центри із виготовлення підроблених медичних документів про вакцинацію проти COVID-19 та довідок про результати ПЛР-тестів. Встановлено, що мережу організував громадянин однієї з європейських країн", - ідеться у повідомленні.

У ньому наголошується, що організатор залучив до протиправної діяльності власників українських туристичних агенцій, які поповнювали "клієнтську базу", лікарів, які вносили недостовірні відомості про вакцинацію до медичних баз даних, а також громадян України, які виготовляли підроблені документи.

"Масове "виробництво" підробок мало широкий спектр "послуг". Окрім внутрішніх та міжнародних сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 зловмисники виготовляли підроблені COVID-документи, нібито видані державними органами й медичними установами інших держав", - зазначають у спецслужбі.

Там уточнюють, що "клієнтська база" зловмисників налічувала 6 тисяч людей. Свої "замовлення" вони виконували для жителів практично всіх регіонів України, зокрема й для жителів тимчасово окупованих територій України, громадян РФ та інших держав.

За даними слідства, більшість підроблень – це довідки про негативний ПЛР-тест, вартість яких становила в середньому 700-800 грн. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію коштувало 3 тис. грн., а внесення відомостей про вакцинацію до баз даних без її проведення – 10 тис. грн. За попередніми підрахунками, за час існування схеми зловмисники заробили майже 10 мільйонів гривень.

Окрім того, зазначається, що правоохоронним органам відомі конкретні випадки внесення до баз даних недостовірної інформації щодо невакцинованих громадян. Таку інформацію буде видалено.

"На Львівщині СБУ викрила міжнародну групу осіб на масштабних махінаціях із даними про вакцинацію від COVID-19. Правоохоронці встановили, що один із організаторів оборудки координував дії зловмисників, перебуваючи на території однієї із сусідніх європейських країн", - наголошують у СБУ.

У спецслужбі уточнюють, що за даними слідства, жителі Львова та області підробляли документи про вакцинацію протягом чотирьох місяців. Вони залучили до "справи" медпрацівників, які вносили персональні дані "клієнтів" до електронної системи охорони здоров'я eHealth. Вартість підробленого міжнародного COVID-сертифікату становила 250 євро, внутрішнього – 1,8-2 тис. грн.

"Щодня ділки виробляли по 10-15 підробок і "заробляли" на цьому понад півмільйона гривень щомісяця", - наголошують у СБУ.

Там додають, що схему виготовлення підроблених COVID-сертифікатів виявили і на Рівненщині. Її, за матеріалами слідства, організували двоє жителів м. Дубна, які не мали жодного стосунку до медицини. Зловмисники виготовляли підроблені документи із використанням справжніх реквізитів ліцензованих лікарів та медичних закладів України.

"Клієнтів" шукали через спеціально створені групи в одній із популярних соціальних мереж, а готові "медичні документи" надсилали замовникам через поштові сервіси у всі регіони України", - наголошують у спецслужбі.

Зазначається, що вартість підроблення коливалася від 3 до 4 тис. грн, залежно від терміновості її виготовлення. Після звіряння даних "замовники" переказували обумовлену суму на банківські картки зловмисників.

У СБУ уточнюють, що за фактами всіх зазначених правопорушень було здійснено санкціоновані обшуки, фігурантам повідомили про підозру у підробленні та збуті підроблених документів. Слідчі дії з усіх зазначених правопорушень тривають.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА