20:38 15.11.2021

Німецький регулятор допустив "Нафтогаз" та ОГТСУ до участі у сертифікації "Північного потоку-2"

2 хв читати
Німецький регулятор допустив "Нафтогаз" та ОГТСУ до участі у сертифікації "Північного потоку-2"

НАК "Нафтогаз України" та ТОВ "Оператор ГТС України" візьмуть участь у процедурі сертифікації оператора "Північного потоку-2", повідомили голова правління НАК Юрій Вітренко та голова оператора Сергій Макогон у Facebook у понеділок.

"Таке рішення ухвалив німецький регулятор BNetzA. Ми готові надати свої аргументи, чому Nord Stream AG не може бути сертифікований без його повної відповідності європейському енергетичному законодавству", - наголосив Вітренко.

За його словами, участь НАК у процедурі сертифікації також дасть змогу почути аргументи NSAG, що означає більшу прозорість процесу.

"Німецький регулятор зазначив, що ОГТСУ відведено окрему роль як компанії, яка має унікальну експертизу в питанні транспортування газу до ЄС. У нас є вагомі аргументи, - як технічні, так і політичні, - які мають покласти край російським спекуляціям на європейському газовому ринку", – зазначив голова ОГТСУ Сергій Макогон.

Вітренко нагадав, що "Нафтогаз" є учасником європейського газового ринку, купуючи на ньому значні обсяги газу, тож зацікавлений у тому, щоб цей ринок був конкурентним.

"Панівний стан Газпрому при запуску ПП2 всупереч вимогам європейського законодавства несе загрозу для конкуренції на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії та інших європейських країн. Регулятор має врахувати цей вплив", - наголосив голова НАК.

Глава "Нафтогазу" зазначив, що європейське енергетичне законодавство вимагає, щоб оператор ПП2 був відокремлений і незалежний від "Газпрому" і щоб треті сторони мали доступ до цього газопроводу не лише на його останніх кілометрах, а по всій довжині, від стартової точки в РФ.

"Ми сподіваємося, що наші аргументи в цьому процесі будуть почуті та враховані", - резюмував він.

Як повідомлялося, німецький регулятор BNetzA, починаючи з 8 вересня, має чотири місяці для розгляду заявки Nord Stream-2 AG на сертифікацію компанії як незалежного оператора ПП2. Далі BNetzA передасть звіт Європейській комісії, яка має два місяці для власного висновку та ще додатково два місяці, якщо це знадобиться.

"Нафтогаз" 15 жовтня подав заявку на участь у процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2", до цього польська газова держкомпанія PGNiG домоглася включення до процедури сертифікації BNetzA.

"Оператор ГТС України" 20 жовтня також подав заявку BNetzA на участь у сертифікації оператора "ПП2" Nord Stream-2 AG.

"Північний потік-2" потужністю 55 млрд. куб. м газу на рік проходить від компресорної станції "Слов'янська" у Кінгісеппському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. У жовтні 2021 року "Газпром" повідомив про завершення його добудови та намір запустити в дію до кінця поточного року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА