07:48 16.11.2021

США співпрацюватимуть із союзниками для відповіді на протисупутникові випробування Росії

2 хв читати
США співпрацюватимуть із союзниками для відповіді на протисупутникові випробування Росії

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати із союзниками вироблять спільну відповідь на випробування протисупутникової зброї, яку провела Росія у понеділок.

"15 листопада 2021 року Російська Федерація безрозсудно провела руйнівні випробування протисупутникової ракети з прямим виведенням на орбіту проти одного зі своїх супутників", - йдеться у заяві Блінкена, поширеній держдепом у понеділок.

"Сполучені Штати будуть співпрацювати з нашими союзниками і партнерами, прагнучи відреагувати на цей безвідповідальний акт. Ми закликаємо всі відповідальні космічні держави приєднатися до нас у зусиллях з вироблення норм відповідальної поведінки і утримуватись від проведення небезпечних і безвідповідальних руйнівних випробувань, подібних тим, які проводить Росія", - сказав держсекретар США.

За його словами, проведене випробування демонструє, що "Росія, незважаючи на свої заяви про протидію розміщенню зброї у космічному просторі, готова поставити під загрозу довгострокову стійкість космічного простору", а також "дослідження та використання космічного простору всіма країнами".

Він назвав поведінку Росії "безрозсудною і безвідповідальною".

Крім того, держсекретар США зазначив, що через випробування було отримано понад 1,5 тис. одиниць орбітального сміття і, ймовірно, буде отримано ще сотні тисяч одиниць дрібнішого орбітального сміття.

"Довговічне сміття, що утворилося внаслідок цього небезпечного та безвідповідального випробування, тепер загрожуватиме супутникам та іншим космічним об'єктам, які життєво важливі для безпеки, економічних та наукових інтересів усіх країн на десятиліття вперед", - наголосив Блінкен.

За його словами, це також "значно збільшить ризик для астронавтів та космонавтів на Міжнародній космічній станції та інших видів діяльності, пов'язаних з польотами людини в космос".

Він додав, що це випробування поставило під загрозу "безпеку та збереження всіх суб'єктів, які прагнуть дослідити та використовувати космічний простір у мирних цілях".

Представник держдепу Нед Прайс на брифінгу зазначив, що, за даними американської сторони, випробування РФ передбачало знищення "одного з її власних супутників".

За його словами, РФ провела випробування ракети супутникового перехоплення із прямим виведенням на орбіту".

Прайс наголосив, що Росія не попередила США стосовно проведення випробувань.

Раніше повідомлялося, що екіпаж МКС сховався в кораблях "Союз" та Crew Dragon через загрозу зіткнення з космічним сміттям. При цьому в NASA зазначали, що ризик зіткнення "дуже малий".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА