11:53 16.11.2021

ФРН призупинила сертифікацію "Північного потоку 2"

2 хв читати
ФРН призупинила сертифікацію "Північного потоку 2"

Федеральне мережеве агентство Німеччини тимчасово призупинило процедуру сертифікації "Північного потоку 2" до завершення створення дочірньої компанії швейцарської Nord Stream 2 AG для експлуатації національної ділянки магістралі та передання їй основних активів та кадрових ресурсів, повідомив регулятор.

"Наша компанія робить цей крок для забезпечення відповідності застосовним правилам та нормативним вимогам. Ми не коментуємо деталі процедури, її терміни або вплив на терміни введення газопроводу в експлуатацію", - прокоментували крок у прес-службі Nord Stream 2 AG.

Bundesnetzagentur дійшов висновку, "що сертифікувати оператора газопроводу Nord Stream 2 як незалежного оператора передання можна тільки, якщо цей оператор був організований у юридичній формі відповідно до законодавства Німеччини".

Регулятор повідомляє, що швейцарська Nord Stream 2 AG "вирішила не змінювати своєї юридичної форми, а натомість заснувати дочірню компанію в Німеччині виключно для управління німецькою частиною трубопроводу - це дочірнє підприємство має стати власником й оператором німецької частини газопроводу". Потім дочірня компанія має виконати вимоги незалежного оператора передання.

"Процедуру сертифікації буде припинено доти, доки основні активи та кадрові ресурси не буде передано дочірній компанії, і Bundesnetzagentur не зможе перевірити правильність заповнення повторно поданої дочірньою компанією документації як нового заявника. Коли ці вимоги буде виконано, Bundesnetzagentur зможе відновити свою експертизу в чотиримісячний період, встановлений законом, підготувати проект рішення і передати його до Європейської Комісії для підписання, як передбачено в законодавстві ЄС про внутрішній ринок", - пише регулятор.

У свою чергу голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко зазначив, що хоч призупинення сертифікації ПП2 і є гарною новиною, але намір створити "дочку" в Німеччині, яка нібито буде незалежним оператором трубопроводу на розташованій на німецькій території ділянці, є юридичним трюком та глузуванням над європейськими правилами.

"Це є насмішкою над європейськими правилами. Це не відповідає ні духу, ні букві європейського законодавства щодо сертифікації газопроводів. Ми закликаємо тих, кому дійсно не байдужі безпека та верховенство права, не залишити поза уваги ці трюки "Газпрому". Зокрема, ми закликаємо уряд США накласти передбачені законодавством США санкції на оператора "Північного потоку-2", про створення якого заявляє "Газпром". Ці нові санкції мають діяти принаймні доти, доки РФ не перестане використовувати газ як зброю та почне діяти у відповідності до європейських правил", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Морський газопровід "Північний потік 2" потужністю 55 млрд куб. м газу за рік проходить від компресорної станції "Слов'янська" у Кінгісепському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Укладання першої нитки завершилося у червні, другої – у вересні. Перша нитка газопроводу вже повністю заповнена газом та готова до роботи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА