19:28 16.11.2021

Глава МВС підписав наказ про позбавлення Киви нагородної зброї

2 хв читати
Глава МВС підписав наказ про позбавлення Киви нагородної зброї

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський у вівторок, 16 листопада, підписав наказ, яким позбавив права народного депутата партії "Опозиційна платформа – За життя" Іллю Киву на нагородну зброю, видану у 2015 році.

"Сьогодні підписав наказ, яким позбавив права народного депутата Іллю Киву на нагородну зброю, яка йому була видана у 2015 році. Підстава – її негідна поведінка та дії, які дискредитують сам факт її нагородження від імені Української держави. Перед законами всі рівні. Народні депутати - не виняток. Також мною будуть позбавлені права на нагородну зброю і інші особи, якщо вони порушуватимуть закон, використовувати зброю для провокаційних дій або розпалювати ненависть у суспільстві", - сказав Монастирський у відеозверненні, опублікованому у Facebook у вівторок.

До кінця року в Україні почне працювати електронний реєстр зброї, і процес оформлення зброї буде спрощено.

"Кожен має пам'ятати, що зброя – це відповідальність. А мати нагородну зброю – це велика честь і ніхто не має права цю честь розоряти негідною поведінкою! Безпека громадян та честь держави – понад усе! Слава Україні!", - наголосив міністр.

Як повідомлялося, до народного депутата партії "Опозиційна платформа – За життя" Іллі Киви у вівторок уранці прийшли правоохоронці з обшуком у рамках розслідування кримінального провадження про незаконне поводження зі зброєю.

"Здійснюються слідчі дії у межах розслідування справи за фактом розміщення депутатом відео з автоматом (ч. 1 ст. 263 КК – незаконне поводження зі зброєю)", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у ДБР.

Раніше генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявляла журналістам, що вважає передчасним кваліфікувати дії Киви, який розмістив у своєму Telegram-каналі відео із пострілами з автоматичної зброї, але інформацію про цей факт оформлено у кримінальне провадження.

Відповідаючи на запитання про те, чи є кримінальне провадження щодо відео із пострілами Киви, вона сказала: "У нас є справи, і щодо цієї особи (Киви - ІФ) їх досить велика кількість... Я не можу за кожним внесенням до ЄРДР виходити і щось коментувати. Щоб притягувати, у нас мають бути хоча б експертизи. Без експертиз нема про що говорити".

Уточнюючи, чи відкрито справу саме за фактом стрілянини, Венедіктова сказала: "Є".

Говорячи про конкретну правову оцінку дій депутата, генпрокурор пояснила: "Якщо ми дійдемо до спеціального суб'єкта – народного депутата, я підписуватиму підозру. І саме тоді я можу сказати, з якою кваліфікацією підозру підписано і якщо кваліфікація змінюється, то чому".

Партія "УДАР" також повідомляла про відкриття кримінального провадження за ст. 111 Кримінального кодексу України – "державна зрада" за фактом публікації народним депутатом Кивою вітального відеозвернення до Путіна.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА