07:00 17.11.2021

17 листопада: Яке сьогодні свято

3 хв читати
17 листопада: Яке сьогодні свято

17 листопада у світі та Україні святкують День студентів, міжнародний день передчасно народжених дітей, у Чехії та Словаччині день боротьби за свободу та демократію, в Азербайджані день національного відродження, а у православних – день пам’яті святих мучеників Нікандра єпископа Мирського і Єрмея (пресвітера). Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день студентів відзначають щороку 17 листопада. Він був заснований у 1941 році на міжнародній зустрічі студентів країн, що боролися проти фашизму, що проходила в Лондоні (Велика Британія), але відзначати його почали з 1946 року. Дата встановлена на згадку про чеських студентів-патріотів.

Цього дня, в 1939 році, понад 1200 студентів Чехословаччини було заарештовано і поміщено в концтабір, частину з них стратили. На згадку про цю молодь і було проголошено Міжнародний день студентів.

Коли святкують День студента в Україні, було визначено 1999 року Указом президента від 16 червня 1999 року. Міжнародна мета цього свята – об'єднати студентів усього світу та підкреслити важливу роль цієї соціальної групи у житті та розвитку суспільства.

Також 17 листопада у світі відзначається Міжнародний день передчасно народжених дітей. Він був заснований у 2009 році з ініціативи Європейського фонду догляду за новонародженими дітьми.

Щороку на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються передчасно, тобто, в середньому це кожна 10-та дитина. Понад одного мільйона з цих дітей помирають незабаром після народження, а багато хто страждає від різних видів фізичної та неврологічної інвалідності або відчуває проблеми у навчанні. За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини випадків смерті новонароджених дітей у світі.

Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень проводиться щорічно у середу другого чи третього тижня листопада з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), починаючи з 2002 року.

За оцінками ВООЗ, на хронічну обструктивну хворобу легень страждають 210 мільйонів людей. Майже 90% випадків смерті від ХОХЛ відбувається у країнах із низьким та середнім рівнем доходу.

Основні причини розвитку хвороби - куріння, тютюновий дим, забруднення повітря, контакт з випарами хімічних речовин

День захисту чорних кішок, започаткували в Італії в 2007 році активісти Асоціації із захисту довкілля і тварин.

Відомо, що багато народів чорні коти вважаються символом нещастя. Здавна їм приписувалися магічні властивості, їх називали втіленням нечистої сили та першими помічниками відьом та чаклунів. І хоча Середньовіччя залишилося позаду, темні забобони живі й досі — і страждають від них насамперед чорні кішки.

Сьогодні православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Нікандра єпископа Мирського) та Єрмея (пресвітера).

Переказ свідчить, що Нікандр та Єрмей навчалися у святого Тита, який у свою чергу був учнем апостола Павла. Вони активно проповідували християнство і багато хто звернувся до віри. Про це довідалися правителі, що вклонялися ідолам, і схопили проповідників. Їх умовляли, їм загрожували, їх катували, але вони не зреклися віри. У результаті Єрмей і Нікандр зазнали смерті.

17 листопада особливий день для протестантської церкви. Це День покаяння та молитви. Він відзначається у середу перед останньою неділею церковного року. Найбільш популярний у німецькомовних країнах (Німеччина, Швейцарія, Австрія).

Це свято сягає корінням у середньовічні "дні спокутування". Тоді при загрозі стихійних лих і воєн духовенство закликало населення до посиленої молитви та покаяння.

Згодом, релігійний зміст цих днів втратив суспільний і набув особистісного характеру. Оскільки віряни весь день мали присвячувати роздумам про свою гріховність, скасовувались усілякі роботи. У деяких країнах ця традиція зберіглася дотепер.

Іменини: Ілля, Олександр, Іван, Порфирій, Семен, Степан, Фаїна, Федір.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА