07:00 18.11.2021

18 листопада: Яке сьогодні свято

6 хв читати
18 листопада: Яке сьогодні свято

18 листопада в Україні святкують День сержанта Збройних Сил, у світі – день філософії, день відмови від куріння, в Європі – день захисту дітей від насильства та сексуальної експлуатації, в Латвії – день незалежності, свято "Божоле нуво" у Франції, у Хорватії – День пам'яті про Вуковарські події 1991 року, а православні - пам'ять Іони – святого та архієпископа Львівського та Великоновгородського. 

Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

День сержанта Збройних Сил – свято, яке відзначають в Україні 18 листопада.

Його встановлено 19 квітня 2019 року Президентом України Петром Порошенком, вшановуючи відданість, відповідальність та професіоналізм сержантів і старшин Збройних Сил України, їх мужність та героїзм у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, з метою примноження військових традицій сержантського та старшинського складу Збройних Сил України.

"Відзначаючи відданість, відповідальність та професіоналізм сержантів і старшин Збройних Сил України, їх мужність і героїзм у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України з метою примноження військових традицій сержантського та старшинського складу Збройних Сил України", йдеться в Указі.

Всесвітній день філософії був проголошений на 33-й сесії Генеральною конференцією ЮНЕСКО у 2005 році і проводиться у третій четвер листопада щороку для того, щоб на глобальному рівні долучити світову спільноту до багатства філософської думки.

Ідея заснування Всесвітнього дня філософії полягає в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціокультурних перетворень, що відбуваються в суспільстві, долучити людей до філософської спадщини, відкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства з приводу викликів, що постають сьогодні.

Міжнародний день відмови від куріння святкується у третій четвер листопада за ініціативою Американського онкологічного товариства. Перше святкування відбулося 16 листопада 1977 року на площі Юніон-сквер у Сан-Франциско. Свято стало еволюцією ідеї Артура Маллані, який у 1970 році у місті Рандольф штату Массачусетс пропонував людям припинити курити на один день, а заощаджені гроші віддати на благодійність до місцевої школи. Ініціювання свята допомогло сприйняттю куріння серед американців. Сьогодні цього дня в різних країнах світу організовують лекції та мітинги з боротьби з курінням, а курцям пропонують відмовитись від шкідливої звички хоча б на один день. Тривають благодійні акції, лунають листівки про шкоду куріння, проводяться спортивні змагання та інші заходи з пропаганди здорового способу життя.

Традиційно, третього четверга листопада рівно опівночі, на французьку землю приходить свято "Нового божоле" - молодого вина, виготовленого в невеликому регіоні на північ від Ліона.

Свято "Божоле нуво" з'явилося у Франції в середині 20 століття і мало під собою суто комерційну основу. У принципі вино з винограду сорту "гаме", який традиційно вирощують у Божоле, помітно поступається якістю продукції виноробів Бургундії та Бордо.

Деякі французькі монархи навіть називали божоле "огидним пійлом" і категорично забороняли подавати його до свого столу. Як правило, Божоле не пристосовано до тривалого зберігання, зате дозріває швидше, ніж бордо чи бургундські вина, і саме у молодому віці відрізняється досить багатим смаковим та ароматичним букетом.

Винороби Божоле вирішили обернути вади свого продукту на благо і проголосили третій четвер листопада святом вина нового врожаю. Цей маркетинговий хід обернувся безпрецедентним успіхом, і тепер день появи у продажу "Божоле нуво" відзначають не лише у Франції, а й у багатьох інших країнах світу.

Щороку 18 листопада у Хорватії згадують події у місті Вуковарі, що відбулися у 1991 році. За вісім років Парламент країни проголосив цю дату Днем пам'яті.

Бойові дії поблизу міста Вуковар відбулись у ході війни, яка розпочалася одразу за проголошенням незалежності Хорватії влітку 1991 року. Частини югославської народної армії, що складалися на той час головним чином із сербів, за підтримки місцевих сербських військових формувань почали облогу міста.

Незважаючи на двадцятикратну перевагу сербів у живій силі та переважну перевагу у важкій техніці та озброєнні, місто впало лише за три місяці, 18 листопада 1991 року. При цьому під час боїв його було практично повністю зруйновано. У боях загинуло близько тисячі хорватів і кілька тисяч сербів.

Вуковар залишався під сербським контролем до 1998 року, несербське населення під час етнічних чисток було вигнано. У 1998 році після дипломатичних переговорів місто мирно було реінтегровано до складу Хорватії. Тоді ж розпочався процес відновлення міста та повернення біженців.

У Європі 18 листопада відзначають день захисту дітей від насильства та сексуальної експлуатації. На жаль, сьогодні сексуальна експлуатація та насильство дітей страшна реальність. І найчастіше злочин вчиняє близька для дитини людина. Лише у 10% випадків органи опіки та поліція дізнаються про насильницькі дії. Саме для запобігання таким злочинам європейська спільнота запровадила цей день. Його мета – поширення інформації про сексуальне насильство над дітьми.

У 1870 році почала працювати перша офіційна голубина пошта, яка об’єднала Тур і Париж.

Пошта для Парижа готувалася у Турі. Повідомлення фотографували, плівку клали до гусячого пера, заклеювали воском і прив'язували до поштового голуба. Голуб ніс 15-20 таких плівок. У Парижі було відкрито "голубиний поштамт", де відбувалося розшифрування отриманих повідомлень. З Парижа, взятого німцями в облогу, голуби летіли з депешами крізь шрапнель і стрілянину. Тому прилітали на голубник часом зранені і навіть засліплені. Для перехоплення пернатих кур'єрів німці кинули на фронт "ескадрильї" соколів і голуби стали гинути один за одним. Але французам допомогло оригінальне вирішення проблеми - вони забезпечили голубів зброєю залякування, прикріпивши до їх хвостів крихітні свистки. І соколи, хоч і були дуже голодні, почали боятися нападати на птахів, що свистять.

До речі, пошта узятого в облогу Парижа доставляла не лише державні повідомлення, а й приватні листи.  Голуби доставили їх понад мільйон. Пізніше вдячні парижани поставили птаху пам'ятник.

Франція – не єдина країна, яка вшанувала поштового голуба. Відомий факт присвоєння звання полковника англійської армії поштовому голубу №888 за великі заслуги у Першій світовій війні. Після смерті легендарного голуба поховали з усіма військовими почестями.

18 листопада 1885 року, 136 років тому, у Німеччині відбувся заїзд першого у світі мотоцикла.

З Бад-Каннштатта в Унтертюркхайм (передмістя Штутгарта) набережною річки Неккар з неймовірною для того часу швидкістю 12 км/год пронісся перший мотоцикл.

Це був оригінальний велосипед із мотором. Рама так само, як і колеса, була зроблена з дерева. До того ж коліс було не два, а чотири, і всі замість гумових шин були зверху оббиті залізом. Під сидінням розташовувався двигун внутрішнього згоряння потужністю 0,5 кінських сил.

Православна церква 18 листопада вшановує пам'ять архієпископа Іони. У народі це свято прозвали "День Іони". За повір'ям, саме 18 листопада можна заманити щастя, розкидаючи рано-вранці біля будинку дрібні монетки та вироби, зроблені своїми руками. Згідно з ще одним звичаєм, молодим дівчатам вранці треба було випити склянку теплого молока з медом на щасливе кохання та вдале заміжжя.

Іменини: Григорій, Гавриїл, Тимофій, Памфіл, Тихін, Галактіон

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА