12:33 18.11.2021

Кулеба: Країни та інституції розробляють спільний план стримування РФ

2 хв читати
Кулеба: Країни та інституції розробляють спільний план стримування РФ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про співпрацю між різними країнами та інституціями з розроблення комплексного пакета стримування РФ, який включає політичний, дипломатичний та економічний тиск.

"Минулого тижня була велика українська делегація у Вашингтоні, цього тижня в Брюсселі я був, і ми мобілізували в обох столицях ключових євроатлантичних партнерів на підтримку України. Між різними столицями та інституціями зараз ведеться робота з розробки комплексного пакета стримування Росії. Він включає політичний та дипломатичний тиск, болісні економічні удари на випадок розширення російської агресії і список конкретних потреб для зміцнення Збройних сил України", - сказав Кулеба під час онлайн-брифінгу в четвер.

Він зазначив, що в рамках візиту до Брюсселя провів переговори з керівництвом НАТО та ЄС, главами дипломатії країн ЄС, міністрами Асоційованого тріо, міністрами "нормандського формату", але без російської сторони, також взяв участь у засіданні міністрів закордонних справ держав ЄС та Східного партнерства.

"Але ключовою темою було питання безпеки України. Дуже важливими були переговори з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Ми обговорили безпекову ситуацію, спільну протидію гібридним загрозам з боку РФ. Генеральний секретар запросив мене взяти участь у зустрічі міністрів закордонних справ НАТО 30 листопада – 1 грудня у Ризі. Це важливий знак довіри Альянсу до України, особливого статусу наших відносин, адже ми є одним із найближчих партнерів НАТО у Чорноморському регіоні", - наголосив міністр.

Він зазначив, що агресивність РФ і на дипломатичному, і на військовому напрямах суттєво зросла протягом останніх тижнів.

"Але Україна вже активно консолідує партнерів для протидії гібридним загрозам. Саме таким є доручення президента України Володимира Зеленського, і він спрямовує наші зусилля на зміцнення України та забезпечення підтримки нашої держави з боку партнерів. Хочу наголосити, що зміцнення безпеки України – це не абстрактне поняття. Йдеться про безпеку кожного громадянина. Ми, українські дипломати, зміцнюємо безпеку за трьома напрямами: союзники, санкції, зброя", - розповів Кулеба.

За його словами, йдеться про політичну підтримку України з боку ключових євроатлантичних партнерів, посилення дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора, досягнення домовленостей про постачання додаткової оборонної зброї для української армії.

"Мої переговори в США минулого тижня та в ЄС і НАТО цього тижня були спрямовані саме на це. І ми повернулися з необхідним на цей момент результатом", - наголосив глава МЗС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА