13:46 18.11.2021

Реформи в Україні мають продовжуватись, щоб не було відкату назад, заявили у Єврокомісії

3 хв читати
Реформи в Україні мають продовжуватись, щоб не було відкату назад, заявили у Єврокомісії

В Україні є незаперечний прогрес у проведенні реформ, зокрема у сфері боротьби з корупцією, проте вони мають продовжуватись, щоб не допустити відкату назад, повідомила керівник групи підтримки України в Європейській комісії, заступник генерального директора Генерального директорату Єврокомісії з питань політики добросусідства та переговорів щодо розширення Катаріна Матернова.

"Так, покращення незаперечні! Але реформи мають продовжуватися, тому що якщо ви зупинитесь на середині шляху, ви відкотитеся назад. Важливо продовжувати реформи! Але треба також і констатувати, що є незаперечний прогрес, зокрема у сфері боротьби з корупцією", - сказала Матернова в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Я наведу приклад: пам'ятаєте, лише декілька років тому на маніпуляціях з обміном гривні нечувано збагачувалися. І цьому було покладено край, коли гривню було відпущено у вільне плавання. Величезний сміливий крок, але за одну ніч це було ліквідовано. Це просто один приклад", - додала вона.

За словами представника Єврокомісії, Україні, безумовно, потрібно досягти ще більшого прогресу. "Але те, що нині Україна – менш корумпована країна, ніж це було сім років тому, це факт", – наголосила Матернова.

Водночас щодо так званого закону про деолігархізацію вона зазначила, що Єврокомісія "цінить те, що керівництво України повністю усвідомлює, що для того щоб справді досягти добробуту та майбутнього позитивного розвитку країни, необхідно впоратися з олігархічною структурою".

"Я думаю, що для нас важливим був сигнал, що, так, є розуміння того, що ми маємо щось робити і робити щось у реальному часі. Я думаю, що ми ще маємо побачити, як закон виконуватиметься. Я особисто вірю у прозорість та встановлення різних реєстраторів, тому що вони працюють. Я думаю, що для того щоб ефективно вирішити проблему олігархізації, мають бути подальші кроки", - зазначила Матернова.

Крім того, керівник групи підтримки України в Єврокомісії повідомила, що в ЄС ухвалили економічний інвестиційний план для трьох регіонів – Східного партнерства, Західних Балкан та Південного сусідства.

"З нашого боку фокус буде більше на інвестуванні - у нас є новий інструмент підтримки інвестицій - de-risk instrument - це гарантії з боку Єврокомісії нашим міжнародним фінансовим інституціям-партнерам, щоб зменшити ризики для інвестицій у наших країнах-партнерах, серед яких і Україна. Наш президент оголосила, що ми сподіваємося мобілізувати для України до 7 млрд євро на інвестиції на семирічний період. Багато з цього буде спрямовано на Зелений перехід, велика порція піде на цифровий перехід, на оновлення інфраструктури, багато піде на доступ до фінансів для малого та середнього бізнесу", - розповіла вона.

За словами Матернової, це вже в роботі, але це план на наступні сім років.

Представник Єврокомісії наголосила, що Україна має набагато більший економічний потенціал, ніж вона була здатна досі використати. Матернова додала, що нині є набагато більше можливостей, ніж раніше для залучення іноземних інвесторів.

"Є набагато більший потенціал, щоб вести прозору приватизацію, яка принесе в країну знання та ноу-хау, нову практику ведення бізнесу та можливості бути ланкою європейського ланцюга виробництва. І одна зі сфер, де потрібно, просто необхідно зробити краще – це державне управління, корпоративне управління, правосуддя, передбачуваність бізнес-середовища. Знову ж таки, покращення були, але я не думаю, що Україна вже там - доведеться попрацювати, щоб змінити настрої інвесторів та залучити інвестиції", - вважає вона.

Матернова звернула увагу на потенціал земельної реформи. "Це була історична реформа, історична зміна, яка не може бути недооцінена. Я сподіваюся, що той факт, що це просувається дуже добре - це чіткий сигнал тим, хто раніше боявся, що після цієї реформи світ впаде. Цього не сталося. Я сподіваюся, що буде і подальша лібералізація земельного ринку, оскільки один із найбільших активів України – це чорнозем", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА