18:50 18.11.2021

Глава МВС: Затримано людей, які планували замах на міністра агрополітики Лещенка

5 хв читати
Глава МВС: Затримано людей, які планували замах на міністра агрополітики Лещенка

Громадянин США та громадянка України планували вбивство нинішнього міністра аграрної політики Романа Лещенка у зв'язку з його діяльністю у 2018 році, повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

На брифінгу в четвер у Києві глава МВС розповів, що поліція перевіряла інформацію про те, що громадянка України та громадянин США готували замах на вбивство людини, яка була колектором та вимагала кошти. Цей злочин було розкрито і згодом з'ясувалося, що ці люди планували замах на Лещенка.

"У рамках негласних слідчих дій було зафіксовано, що… громадянин США… замовив убивство… колектора, який мав вибивати борги з бізнес-партнера громадянина США, з яким він співпрацював у 2018 році (під бізнес-партнером громадянина США мається на увазі Лещенко - ІФ)", - розповів глава МВС.

За його словами, колектор "за вибивання боргів" взяв $150 тис., які він не повернув громадянину США, тому останній і вирішив замовити вбивство колектора.

Безпосередньо із кілером, як сказав міністр, контактувала громадянка України. Вбивство імітували оперативники.

"Громадянином, у якого і намагалися відібрати майно, був Роман Лещенко… це (замах на вбивство - ІФ) пов'язано з його діяльністю у 2018 році, ще до зайняття ним державної посади… Громадянин США мав виїхати, злочин мав бути скоєний після його від'їзду", - сказав Монастирський.

Він повідомив, що замовники злочину дали кілеру завдаток у сумі $20 тис.

Після фіксації оперативного відео було поінформовано посольство США і замовник не виїхав до США. Сам міністр агрополітики був проінформований про те, що сталося в момент затримання зловмисників.

У свою чергу голова Національної поліції Ігор Клименко уточнив, що громадянин США був основним замовником вбивства Лещенка. Йому та іншим затриманим громадянам України інкримінується викрадення людини, вимагання, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень та замах на вбивство.

За його словами, інформація про замах, що готується на міністра агрополітики, відпрацьовувалася декілька місяців.

Відповідаючи на запитання про мотив замовлення, голова Нацполіції сказав: "По-перше, це гроші".

За словами міністра, правоохоронці інсценували вбивство колектора та відправили замовникам відео та фото.

Замовники приїхали до будинку, щоб переконатися у виконанні замовлення.

"Є докази того, як замовники реагували на отримані фото та відео (на яких було зображено "труп" нібито вбитого кілером колектора - ІФ). Вони переконалися, що кілер реально виконує їхні замовлення. І вони одразу ж звернулися (до нього - ІФ) з наступним замовленням: це (ціллю - ІФ) була особа, з якою вони співпрацювали, і у якої вони намагалися відібрати майно та вибити уявні борги. У 2018 році були партнерами (зазначений - ІФ) громадянин США та громадянин України. Цим громадянином (України - ІФ) був Роман Лещенко - міністр українського уряду", - заявив Монастирський.

Він зазначив, що зазначена справа була пов'язана з діяльністю Лещенка у 2018 році, ще до того, як він почав працювати на державній службі.

Чиновник також зазначив, що під час зустрічі замовників із потенційним кілером, яка відбулася напередодні, останній отримав завдаток за вбивство міністра у розмірі $20 тис. Сам злочин мав відбутися після того, як замовник із США виїде з території України.

При цьому глава МВС уточнив, що головною ціллю замовників було не вбивство, а завдання тілесних ушкоджень міністру, однак у разі, якби Лещенка довелося вбити, то замовники "були б не проти".

Відповідаючи на запитання про те, що саме пов'язує громадянина США та Лещенка, голова Нацполіції сказав: "Гадаю, що в інтернеті достатньо інформації про це".

Присутній на брифінгу Лещенко пояснив: "Це жодним чином не має стосунку до моєї державної служби. Це цивільно-правовий спір".

"Для мене це є певним шоком. Ситуація 2018 року має виключно цивільно-правовий характер, - з точки зору шахрайських дій громадянина США не лише стосовно мене, а й стосовно інших аграріїв. За всіма шантажами та позовами в цивільній площині всі суди були виграні", - сказав міністр.

Міністр агрополітики розповів, що як державний чиновник перебуває під охороною Управління держохорони. "Стосовно мене та моєї родини було багато погроз, цей процес постійний", - сказав він.

Він додав: "Якщо хтось вважає, що погрози... або фізичне усунення міністра аграрної політики дасть змогу уникнути відповідальності, то хочу запевнити, що у вас немає жодних перспектив у цьому питанні".

Монастирський додав, що Лещенко дізнався про замах, що готується на нього, лише "за півгодини до брифінгу", після того, як правоохоронці затримали замовників злочину.

Зазначається, що українські правоохоронці декілька місяців тому отримали інформацію про підготовку замаху та затримали організаторів безпосередньо під час проведення розрахунку.

Правоохоронці зазначили, що наразі громадянину США та його довіреній особі повідомлено про підозру у замаху на вбивство, завданні тяжких тілесних ушкоджень, викраденні людини та вимаганні (ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 27 п.п. 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 27 (ч. 4 ст. 189 КК України).

Усіх затриманих поміщено до СІЗО. Вирішуються питання щодо обрання їм запобіжного заходу. За словами Монастирського, їм загрожує довічне ув'язнення.

У свою чергу міністр Лещенко заявив, що він ніяк не пов'язаний із замовником - громадянином США.

Романа Лещенка було призначено міністром аграрної політики та продовольства України 17 грудня 2020 року.

Лещенко очолив Держгеокадастр у червні цього року, а до цього з 1 жовтня 2019 року був уповноваженим президента України із земельних питань.

Він закінчив юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, має ступінь доктора філософії у галузі права. З 2013 року викладає в Університеті Шевченка.

За даними ЗМІ, у 2013 р. Лещенко започаткував "Український аграрний центр" - консалтингову компанію, що спеціалізується на посередництві під час купівлі-продажу агрокоманій, їхніх активів, залученні міжнародного фінансування для українських аграріїв.

Із 2020 року - є директором компанії "Агродар".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА