19:21 18.11.2021

США попередили екіпажі цивільних літаків про небезпеку польотів поблизу Аддис-Абеби через бої в Ефіопії

2 хв читати
США попередили екіпажі цивільних літаків про небезпеку польотів поблизу Аддис-Абеби через бої в Ефіопії

Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) поширило попередження про небезпеку польотів у міжнародний аеропорт ефіопської столиці Аддис-Абебу у зв'язку з конфліктом між владою Ефіопії і повстанцями з регіону Тиграй, повідомило в четвер агентство Associated Press (AP).

У FAA зазначили, що літаки, які пролітають над регіоном, можуть "прямим або опосередкованим чином піддатися вогню з наземних або зенітних систем озброєнь". В управлінні зазначили, що повстанці, ймовірно, "мають у своєму розпорядженні різноманітні види озброєнь, здатні вражати літаки, включно з реактивними гранатометами, протитанковою зброєю, зенітною артилерією малого калібру, переносними зенітними ракетними комплексами", які можуть діставати до цілей на висотах більш ніж 7 км.

Водночас у FAA зазначили, що повідомлень про проблеми у повітряному русі до Міжнародного аеропорту Боле в Аддис-Абебі не надходило; також не фіксувалися загрози цивільній авіації. Однак в управлінні пояснили, що, якщо повстанці візьмуть у кільце столицю Ефіопії, ризик для авіарейсів, що прибувають і відбувають, зросте.

AP нагадує, що аеропорт Аддис-Абеби раніше став найбільш завантаженим в Африці, а державна авіакомпанія Ethiopian Airlines - найбільшим і найефективнішим африканським авіаперевізником.

Уряд Ефіопії раніше оголосив режим надзвичайного стану на території країни через ситуацію в регіоні Тиграй. Зокрема, влада Аддис-Абеби заявила городянам про необхідність зареєструвати зброю, що знаходиться в їхньому розпорядженні, і бути готовою до захисту столиці.

Народний фронт визволення Тиграю (НФВТ), який мав владні позиції в Ефіопії з 1991 до 2018 року, пішов в опозицію після приходу до влади нинішнього прем'єр-міністра. НФВТ зажадав від федеральної влади невтручання у справи регіону і у вересні 2020 року провів вибори до місцевих органів влади. Уряд Ефіопії оголосив їх незаконними, а з листопада 2020 року в регіоні спалахнув конфлікт.

Раніше цього тижня адміністрація США попередила американців в Ефіопії про необхідність негайно залишити країну, щоб не наражати себе на ризик опинитися в пастці, якщо громадянська війна пошириться на столицю Аддис-Абебу: при цьому повторення кабульської операції з евакуації не буде.

AP зазначає, що дипломатичні спроби врегулювати конфлікт в Ефіопії зіткнулися із протидією. Однак напередодні президент Кенії Ухуру Кеніата заявив держсекретарю США Ентоні Блінкену, що під час його, Кеніати, зустрічі минулої неділі з ефіопським прем'єр-міністром Абієм Ахмедом Алі прем'єр говорив про готовність розглянути низку варіантів зниження напруженості в країні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА