19:55 18.11.2021

Переговори з Мінськом щодо мігрантів грають на руку владі Білорусі, вважає прем'єр Польщі

2 хв читати
Переговори з Мінськом щодо мігрантів грають на руку владі Білорусі, вважає прем'єр Польщі

Польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький вважає, що переговори щодо врегулювання міграційної кризи безпосередньо з Олександром Лукашенком, якого Захід не визнає законно переобраним президентом Білорусі, контрпродуктивні, бо грають йому на руку.

"Будь-які переговори безпосередньо з Лукашенком легітимізують його режим", - сказав він на прес-конференції в четвер.

Моравецький нагадав, що провів переговори на цю тему з прем'єром Іраку Мустафою аль-Кадімі та з главою регіонального уряду Іракського Курдистану Масруром Барзані.

Раніше в четвер в ЄС виключили можливість будь-яких масштабних переговорів з білоруською стороною навколо ситуації з напливом мігрантів на кордоні з Польщею та іншими країнами.

"Питання про переговори з режимом Лукашенка на порядку денному не стоїть", - заявив на брифінгу представник Європейської Комісії Ерік Мамер. За його словами, увага Брюсселя наразі сконцентрована на допомозі мігрантам і на вивезенні їх на батьківщину, а не на таких контактах із Мінськом.

При цьому Мамер пояснив, що контакти з білоруською стороною все-таки можливі, але тільки з питань технічного характеру.

"Ми проведемо переговори технічного характеру зі структурами ООН, зокрема з Агентством ООН у справах біженців і з Міжнародною організацією з міграції, і з білоруською стороною щодо сприяння репатріації людей, які перебувають на кордоні. Це те, на чому буде фокус переговорів, а також, звісно, на сприянні надання допомоги людям, які перебувають на кордоні", - додав він.

Ситуація на кордоні Польщі та Білорусі ускладнилася 8 листопада, коли до кордону з Польщею з білоруської сторони підійшли кілька тисяч мігрантів із країн Близького Сходу, які прагнуть потрапити до ЄС. 16 листопада біженці намагалися прорватися до Польщі через пункт пропуску "Брузги", кидаючи в польських силовиків каміння і ламаючи загородження. У відповідь польські прикордонники застосували сльозогінний газ і водомети.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА