07:31 19.11.2021

Парламент Молдови відправив у відставку директора Національного центру боротьби з корупцією

2 хв читати
Парламент Молдови відправив у відставку директора Національного центру боротьби з корупцією

Парламент Молдови відправив у відставку генерального директора Національного центру боротьби з корупцією (НЦБК) Руслана Флочу, рішення підтримали 55 депутатів партії влади "Дія і солідарність" (PAS), передає кореспондент "Інтерфаксу".

Це рішення парламент ухвалив після того, як визнав незадовільною та неефективною діяльність Національного центру боротьби з корупцією (НЦБК) у період 2016-2021 років.

У звіті комісії, зокрема, наголошується, що у цей період "до відповідальності не притягувалися особи, які обіймають керівні посади, які координували корупційні схеми". У комісії виникли питання "щодо рішень про припинення справ у напрямах, особливо підданих корупції, наприклад, митному".

У звіті також наголошується "відсутність зацікавленості з боку НЦБК до резонансних справ, а в деяких випадках НЦБК перешкоджає з'ясуванню правди та саботує роботу прокурорів".

Депутати констатували, що НЦБК у цей період "не був незалежним у своїх діях, а керівництво органу не забезпечило ефективне виконання законодавства у сфері боротьби з корупцією".

У затвердженому звіті також надається низка рекомендацій. Зокрема, Міністерству юстиції розпочати процедури реструктуризації НЦБК та Антикорупційної прокуратури з обмеженням їх повноважень боротьбою з корупцією в особливо великих розмірах. Службі інформації та безпеки – розпочати "перевірку інституційної непідкупності" НЦБК. Генеральній прокуратурі – розглянути можливість провести контроль над діяльністю НЦПК та Антикорупційної прокуратури.

Представники опозиційного Блоку комуністів і соціалістів висловили обурення дією влади, яка, за їхніми словами, "прагне взяти під контроль ще одну важливу державну установу".

Соціаліст Василе Боля сказав, що мета всіх таких дій "з боку "жовтої влади" (партійний колір PAS - "ІФ") є дуже простою - отримання контролю над державними інститутами".

Депутат PAS Василь Грединару заявив, що, вивчаючи діяльність НЦБК, почав розуміти висловлювання "вкрадеш курку - потрапиш до в'язниці, вкрадеш мільйон - станеш примаром (мером - ІФ)". Він сказав, що лише 25% справ, які щороку вів НЦБК, було передано до суду, а дві третини припиняються чи зупиняються. При цьому він зазначив, що щороку "за корупцію виносяться вироки близько 200 осіб, але 95% відбуваються штрафом".

Руслан Флоча на засідання парламенту не прийшов. Прес-служба НЦБК пояснила це тим, що парламентська більшість підготувала рішення про його відставку незалежно від аргументів.

Флоча був призначений директором НЦБК у 2020 році. До цього він був радником тодішнього президента Молдови Ігоря Додона.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА