20:46 19.11.2021

Венедіктова обговорила з делегацією Ради Європи виконання українською стороною рішень ЄСПЛ

2 хв читати
Венедіктова обговорила з делегацією Ради Європи виконання українською стороною рішень ЄСПЛ

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зустрілася з делегацією Ради Європи для обговорення прогресу та проблемних питань виконання українською стороною рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Як повідомляється на сайті Офісу генпрокурора у п'ятницю, йшлося про групи справ щодо неефективності розслідування заяв про катування, про умови утримання у місцях позбавлення волі в частині права на медичну допомогу, ефективність розслідування подій на Майдані у 2013-2014 роках, а також про розслідування злочинів проти професійних прав журналістів

"Рішення ЄСПЛ встановлюють системні проблеми у сфері захисту прав людини і їх вирішення потребує комплексних зусиль та новітніх підходів. Офіс Генерального прокурора системно та цілеспрямовано працює над виконанням рішень Європейського суду з прав людини. Це ключові маркери для комплексних змін у питаннях справедливості та правосуддя", – зазначила Венедіктова.

Як зазначається у повідомленні, для підвищення ефективності розслідування заяв про тортури у 2020-2021 роках Офіс генпрокурора організував вивчення понад 90 кримінальних проваджень, що входять до групи справ Кавєрзін/Афанасьєв/Білоусов. Ці справи перебувають під постійним наглядом Комітету міністрів Ради Європи.

Питання розслідування та судового розгляду Майдану перебуває на особливому контролі в Офісі генпрокурора. При цьому наголошується на дисбалансі між направленими до суду обвинувальними актами та судовими вироками. Начальник Департаменту у справах Майдану Олексій Донський пояснив, що це відбувається через надтривалий розгляд справ у судах – протягом 5-6 років, який зумовлений, зокрема, процесуальними диверсіями.

Також учасники зустрічі обговорили групу справ щодо розслідування злочинів проти професійних прав журналістів, зокрема "Гонгадзе проти України".

Представники Ради Європи відзначили зусилля української прокуратури та співробітництво. На 2022 рік Комітетом міністрів Ради Європи заплановано низку розглядів щодо виконання Україною рішень ЄСПЛ, - йдеться у повідомленні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА