07:23 20.11.2021

Провал операції із захоплення "вагнерівців" стався через витік інформації з владних кабінетів

3 хв читати
Провал операції із захоплення "вагнерівців" стався через витік інформації з владних кабінетів

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони (2016 – 2020 рр.) Василь Бурба заявив, що команду перенести операцію захоплення т.зв. "вагнерівців" у липні 2020 року дав президент України, про що йому повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

В ефірі програми "Свобода слова із Савіком Шустером" було показано запис його інтерв'ю, в якому він, серед іншого, заявив, що провал операції стався "завдяки людям, які перебувають у владних кабінетах і які, на мою думку, "зливають" і передають інформацію ворогові".

Бурба розповів, що 23 липня 2020 року під час зустрічі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком він отримав вказівку перенести операцію. "Я отримав вказівку про перенесення фінального етапу. Я отримав відповідь, що це команда президента. Письмової вказівки не було", - сказав він.

"Моя суб'єктивна точка зору – операцію не можна було переносити. Саме перенесення – це один із варіантів, чому в нас стався провал", - сказав Бурба.

Говорячи про його причини, Бурба сказав: "Перша – кріт", який працює на Росію, друга – наша погана підготовка, третя причина – хороша робота контррозвідки Білорусі.

Раніше було опубліковано звіт компанії "Bellingcat", яка проводила власне розслідування провалу операції із захоплення членів ПВК "Вагнер" у липні 2020 року. Відповідно до звіту, підготовленого Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) план операції із затримання групи найманців, які підозрюються в участі у бойових діях на Донбасі, схвалило політичне керівництво України в липні 2020 року.

Він містив упіймання і затримання 33 найманців шляхом організації аварійної посадки на українську територію літака, що доставляє об'єкти до їх фіктивного місця дислокації, - зазначається у звіті за підсумками розслідування.

Як встановили розслідувачі, ГУР МО України знадобилася допомога СБУ у складанні короткого списку найманців, які були найважливішими для України з погляду правоохоронних органів. Однак для залучення до операції СБУ потрібно було схвалення Офісу президента. Крім того, за словами опитаних оперативників, схвалення політичного керівництва країни було потрібне, оскільки операція, що готується, могла значно загострити напруженість між Україною та Росією.

У Bellingcat заявили, що не змогли перевірити розмову, яка нібито мала місце за день до проведення спецоперації із затримання бійців ПВК "Вагнера" між Бурбою та Єрмаком, у ході якої той пропонував перенести спецоперацію, щоб домогтися набуття чинності угоди про припинення вогню на Донбасі, а адміністрація президента не надала коментарів до цього розслідування.

У Bellingcat зазначили, що, за словами Бурби, голова офісу президента Андрій Єрмак запропонував відкласти операцію на тиждень. "Напередодні президент Зеленський досяг угоди з Росією та підтримуваними Росією сепаратистами про припинення вогню на Донбасі… яка мала набути чинності з 27 липня 2020 року. За словами Бурби, позиція Офісу президента полягала в тому, що якщо спецоперація продовжуватиметься відповідно до плану і завершиться затриманнями 25 липня, припинення вогню зірветься ще до його початку", - йдеться у повідомленні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА