07:40 20.11.2021

Невиплати "ГарПоком" грошей "ДТЕК ВДЕ" викликали занепокоєння з боку її бондхолдерів

2 хв читати
Невиплати "ГарПоком" грошей "ДТЕК ВДЕ" викликали занепокоєння з боку її бондхолдерів

Ситуація з невиплатами ДП "Гарантований покупець" коштів від єврооблігацій НЕК "Укренерго" компанії "ДТЕК ВДЕ" в рахунок погашення боргів перед нею викликала багато питань серед бондхолдерів генкомпанії, заявив її голова Маріс Куніцкіс.

"Звичайно, весь цей тиждень я провів на дзвінках власників наших облігацій. Я пояснював, що відбувається. Але пояснити я не можу, оскільки у мене самого немає відповіді", - сказав він під час програми "Свобода слова Савіка Шустера" у п'ятницю ввечері.

При цьому Куніцкіс зазначив, що ДТЕК ВДЕ була першою українською приватною компанією, яка випустила зелені єврооблігації, за рахунок коштів від розміщення яких і було збудовано об'єкти з виробництва відновлюваної електроенергії. За його словами, інвестиції компанії у ВДЕ-генерацію становили понад 1 млрд євро.

"Але як виявилося, ми, які перші збудували свої станції, розміщуючи європейські зелені облігації, своїх грошей не отримали", – зазначив глава ДТЕК ВДЕ.

Як повідомлялося, новий керівник ДП "ГарПок" Вадим Улида, призначений 15 листопада замість Костянтина Петриковця, у перший день своєї роботи направив до обслуговуючого Ощадбанку лист з проханням повернути ще не перераховані на рахунки ВДЕ-генерації кошти з тих 19,3 млрд грн від євробондів НЕК "Укренерго", які "ГарПок" перерахував до банку 12 листопада. У результаті залишок у сумі 3,04 млрд грн, ще не перерахований банком, повернули на рахунки "ГарПоку".

ДП заявило, що остаточно розрахується з виробниками електроенергії з ВДЕ і перерахує 3,04 млрд грн, що залишилися на його рахунках, після закінчення перевірки його діяльності при попередньому керівництві.

Водночас компанія "ДТЕК ВДЕ" 16 листопада повідомила на Лондонській фондовій біржі про невиплату їй "ГарПоком" коштів від єврооблігацій "Укренерго" та ініціювала розслідування. Вона також заявила про підготовку до захисту своїх прав у міжнародних та українських судах.

При цьому в компанії акцентували, що не отримали жодних пояснень від "ГарПоку", Міністерства енергетики чи будь-якої іншої сторони щодо цього дискримінаційного підходу до неї.

За даними голови "ДТЕК ВДЕ" Маріса Куніцкіса, борг перед компанією за 2020-2021 роки становить приблизно $115 млн. На тлі невиплат цих коштів знизилися котирування облігацій компанії на Лондонській фондовій біржі: на 18 листопада їхня вартість становить мінус 3,8% порівняно з початком місяця.

Профільні ВДЕ-асоціації закликали уряд України здійснити повний розрахунок із виробниками відновлюваної електроенергії на умовах рівного підходу до всіх із них. Українська вітроенергетична асоціація зазначила, що "ДТЕК ВДЕ" виявилася єдиною компанією, яка не отримала платіж із коштів від єврооблігацій "Укренерго".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА