07:53 20.11.2021

Порошенко закликав Зеленського до співпраці з ТСК щодо розслідування спецоперації "вагнергейт", а її учасникам надати держохорону

3 хв читати
Порошенко закликав Зеленського до співпраці з ТСК щодо розслідування спецоперації "вагнергейт", а її учасникам надати держохорону

Лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко закликав президента Володимира Зеленського до співпраці з тимчасовою слідчою комісією (ТСК) з розслідування спецоперації "вагнергейт", а її учасникам надати державну охорону.

"Зеленський має… негайно надати державну охорону офіцерам – учасникам спецоперації і сумлінно співпрацювати з ТСК, щоб дати їй можливість максимально об’єктивно оцінити дії президента", - написав Порошенко на своїй сторінці у Facebook у ніч на суботу.

Політик зазначив, що ступінь відповідальності має встановити лише комісія з розслідування операції та також закликав, щоб у ній представники фракції "Слуги народу" не мали більшості через "конфлікт інтересів".

У "Європейській солідарності" закликають "припинити переслідування розвідників, негайно відновити у ЗСУ всіх незаконно звільнених військовослужбовців та надати їм охорону".

Порошенко заявив, що "влада має негайно дати відповідь, хто дав команду спецслужбам зірвати спецоперацію із затримання "вагнерівців".

Також політик закликав усунути з державних посад усіх присутніх на нараді в Офісі президента, де обговорювався фінал спецоперації.

Крім того, лідер "Євросолідарності" вимагає від правоохоронних органів відкрити кримінальні справи "за фактом державної зради та перевищення службових повноважень".

Раніше начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони (2016 – 2020 рр.) Василь Бурба заявив, що команду перенести операцію захоплення т.зв. "вагнерівців" у липні 2020 року дав президент України, про що йому повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Раніше було опубліковано звіт компанії "Bellingcat", яка проводила власне розслідування провалу операції із захоплення членів ПВК "Вагнер" у липні 2020 року. Відповідно до звіту, підготовленого Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) план операції із затримання групи найманців, які підозрюються в участі у бойових діях на Донбасі, схвалило політичне керівництво України в липні 2020 року.

Він містив упіймання і затримання 33 найманців шляхом організації аварійної посадки на українську територію літака, що доставляє об'єкти до їх фіктивного місця дислокації, - зазначається у звіті за підсумками розслідування.

Як встановили розслідувачі, ГУР МО України знадобилася допомога СБУ у складанні короткого списку найманців, які були найважливішими для України з погляду правоохоронних органів. Однак для залучення до операції СБУ потрібно було схвалення Офісу президента. Крім того, за словами опитаних оперативників, схвалення політичного керівництва країни було потрібне, оскільки операція, що готується, могла значно загострити напруженість між Україною та Росією.

У Bellingcat заявили, що не змогли перевірити розмову, яка нібито мала місце за день до проведення спецоперації із затримання бійців ПВК "Вагнера" між Бурбою та Єрмаком, у ході якої той пропонував перенести спецоперацію, щоб домогтися набуття чинності угоди про припинення вогню на Донбасі, а адміністрація президента не надала коментарів до цього розслідування.

У Bellingcat зазначили, що, за словами Бурби, голова офісу президента Андрій Єрмак запропонував відкласти операцію на тиждень. "Напередодні президент Зеленський досяг угоди з Росією та підтримуваними Росією сепаратистами про припинення вогню на Донбасі… яка мала набути чинності з 27 липня 2020 року. За словами Бурби, позиція Офісу президента полягала в тому, що якщо спецоперація продовжуватиметься відповідно до плану і завершиться затриманнями 25 липня, припинення вогню зірветься ще до його початку", - йдеться у повідомленні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА