12:33 20.11.2021

США хочуть вирішити ядерну проблему Ірану дипломатично , але готові розглянути й інші варіанти дій

2 хв читати
США хочуть вирішити ядерну проблему Ірану дипломатично , але готові розглянути й інші варіанти дій

Вашингтон, як і раніше, бажає врегулювати ядерну проблему Ірану шляхом діалогу, але якщо Тегеран не продемонструє серйозність намірів, то США вивчать всі способи гарантувати свою безпеку, заявив на "Манамському діалозі" з безпеки шеф Пентагону Ллойд Остін.

"США залишаються прихильними завданню не дозволити Ірану заволодіти ядерною зброєю. І ми продовжуємо бути прихильними дипломатичному вирішенню ядерної проблеми", – наводить його слова агентство Associated Press.

"Але якщо Іран не бажає вести справи серйозно, тоді ми поглянемо на всі варіанти з метою забезпечити безпеку США", – продовжив він.

Також Остін пообіцяв протидіяти використанню Іраном безпілотників-самогубців на Близькому Сході.

Торкнувшись теми передислокації частини американських військ з регіону, Остін запевнив, що і союзники, і противники США повинні пам'ятати про здатність країни перекинути свої переважаючі військові сили в той район і в той час, який Вашингтон сам вважатиме підходящим. Він зазначив, що в разі потенційних військових дій США діятимуть разом із союзниками, залучивши як заздалегідь розгорнуті сили, так і підрозділи, швидко перекинуті до театру воєнних дій.

У 2015 році Іран і країни "шістки" – п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина – уклали ядерну угоду – спільний всеосяжний план дій (СВПД), яка обмежувала розвиток Іраном ядерної програми в обмін на покрокове зняття санкцій.

Президент США Дональд Трамп в 2018 році в односторонньому порядку вийшов з СВПД і відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов Угоди.

З квітня до червня цього року Іран і низка світових держав провели шість раундів переговорів у Відні з метою відновлення СВПД. Потім переговори призупинилися: іранські офіційні особи заявляли, що Тегеран буде готовий продовжити переговори після інавгурації на початку серпня нового президента Ірану Ібрахіма Раїсі і формування нового уряду.

Раніше стало відомо, що переговори про повернення США та Ірану в СВПД відновляться у Відні 29 листопада. Заступник голови МЗС Ірану Алі Бакері-Кані тоді назвав метою цих переговорів "зняття незаконних санкцій" США.

У Вашингтоні в свою чергу заявили, що вважають за можливе швидко узгодити умови повернення США та Ірану в угоду по атому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА