07:42 21.11.2021

Блінкен попередив про небажаність втручання ПВК "Вагнер" та інших зовнішніх сил у справи Малі

2 хв читати
Блінкен попередив про небажаність втручання ПВК "Вагнер" та інших зовнішніх сил у справи Малі

Малі є важливим елементом безпеки регіону, і втручання ПВК "Вагнер" та інших зовнішніх сил у справи цієї країни не принесе користі, заявив під час візиту до Сенегалу держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Особливо вартим жалю було б, якби зовнішні сили брали участь (у політиці Малі - ІФ), роблячи обстановку ще більш заплутаною та складною", - наводить слова Блінкена агентство Associated Press (AP).

"Блінкен зазначив, що особливо він говорить про групу "Вагнер", яка розмістила найманців у Сирії, ЦАР та Лівії, викликавши протести Заходу та інших (сил - ІФ)", - продовжує AP.

Держсекретар наголосив, що Малі залишається сполучною ланкою для стабільності регіону Сахель, і Вашингтон турбує поширення тут екстремізму та тероризму.

Також Блінкен сказав, що США готові відновити постачання допомоги Малі, щойно влада в країні перейде до демократично обраного уряду.

Сахель – великий регіон із населенням близько 100 млн осіб, на території якого розташовані п'ять країн: Буркіна-Фасо, Мавританія, Малі, Нігер і Чад. Раніше у 2021 році про поступове завершення операції у Сахелі заявляв президент Франції Емманюель Макрон. Він зазначав, що антитерористичні завдання у цьому регіоні надалі виконуватимуться "міжнародними силами". Згодом Макрон спростував звинувачення влади Малі, що цю країну Франція "кинула".

У вересні глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив на прес-конференції в Нью-Йорку, що влада Малі для сприяння у боротьбі з терористами звернулася до російської ПВК.

"Вони (влада Малі - ІФ) звернулися до приватної військової компанії з Росії у зв'язку з тим, що, як я розумію, Франція хоче істотно скоротити свій військовий контингент, який там перебував і повинен був боротися з терористами", - сказав він.

В останні місяці керівники західних країн висловлюють побоювання у зв'язку з повідомленнями, згідно з якими влада Малі може домовитися про розміщення на своїй території ПВК "Вагнер".

У середині листопада глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ погодилася на початок підготовки юридичних параметрів для санкцій проти ПВК "Вагнер".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА