07:21 22.11.2021

Кулеба: Україна та партнери наполягають, що для Північного потоку-2 не повинно бути жодних винятків із європейського законодавства

2 хв читати
Кулеба: Україна та партнери наполягають, що для Північного потоку-2 не повинно бути жодних винятків із європейського законодавства

Україна та партнери наполягають, що Північний потік-2 має бути підпорядкований духу та літері Третього енергетичного пакета ЄС, незважаючи на зусилля російських лобістів та юристів створити виняток для газопроводу, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Україна разом із низкою країн ЄС та Єврокомісією наполягає, що Північний потік-2 має бути повністю підпорядкований не лише духу, а й букві Третього енергетичного пакета ЄС. Ми працюємо над тим, щоб Росії не вдалося перетворити Північний потік-2 на північну зброю", – заявив він в ефірі телеканалу "Україна 24" у неділю.

Міністр зазначив, що одним із факторів тиску, який чинить Росія на ЄС на декількох фронтах гібридної війни, є сертифікація Північного потоку-2.

"Північний потік 2 давно має бути запущений і працювати, але те, що він досі не працює і ми з ним боремося, це результат наших спільних зусиль. Ми разом із партнерами суттєво загальмували реалізацію цього проекту та виграли багато часу для кращих умов щодо протистояння з Росією", – зазначив Кулеба.

Міністр наголосив, що міграційна криза, військова ескалація РФ вздовж кордону та на тимчасово окупованих територіях, підвищені рівні пропаганди Росії в ЄС та дії Росії щодо паралізації нормандського формату та Мінського процесу – це все "елементи однієї і тієї ж гри, спрямованої на збільшення тиску на Євросоюз. Для поступок. Саме таку позицію Україна доносила партнерам і вони згодні з нею".

"Ми бачимо зусилля юристів та лобістів РФ, які намагаються знайти щілини в європейському законодавстві та створити якісь особливі умови для Північного потоку-2. Але ми наполягаємо, що винятків бути не повинно", - наголосив він.

Глава МЗС України нагадав, що Київ запропонував знижку на транзит російського газу, але для Росії Північний потік-2 є політичним, а не економічним проектом.

"Північний потік 2 ніколи не був економічним проектом. Це проект безпеки з єдиною метою – обійти Україну, прибрати один із факторів стримування агресії РФ", – підсумував він.

Міністр нагадав, що українська газотранспортна система була і залишається найбезпечнішим та найнадійнішим шляхом транспортування газу з Росії до ЄС.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА