13:14 22.11.2021

Харківський облпрокурор виступає за збільшення розміру застави для підозрюваних у ДТП

3 хв читати
Харківський облпрокурор виступає за збільшення розміру застави для підозрюваних у ДТП

Керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков виступає за посилення низки норм законодавства щодо учасників дорожньо-транспортних пригод.

"Пропоную на законодавчому рівні розглянути кілька важливих питань. По-перше, повернути кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення. По-друге, внести зміни до ст.286-1 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп'яніння - ІФ) КК України", - сказав Фільчаков, виступаючи на виїзному засіданні парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності в Харкові в понеділок.

На його думку, відмову водія від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння слід прирівняти до перебування у стані такого сп'яніння.

Фільчаков також виступає за криміналізацію скоєння ДТП у стані алкогольного сп'яніння, внаслідок якого заподіяні легкі тілесні ушкодження, а також передбачення кримінальної відповідальності для водіїв, які керують транспортними засобами, незважаючи на те, що за рішенням суду вони позбавлені такого права.

Крім того, на думку керівника Харківської облпрокуратури, треба обмежити застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для осіб, засуджених за скоєння ДТП, унаслідок яких загинули двоє і більше осіб, а також значно збільшити суму застави для підозрюваних у ДТП. "Значно збільшити розмір застави як альтернативного виду запобіжного заходу з урахуванням таких факторів, як отриманий дохід, наявні об'єкти нерухомості тощо", - сказав Фільчаков.

Як повідомлялося, 11 листопада в Харкові на пішохідному переході на перехресті проспекту Науки та вулиці Тобольської автомобіль Toyota Land Cruiser, що їхав на червоний сигнал світлофора, збив тринадцятирічних хлопчика та дівчинку, які переходили дорогу. Обох постраждалих госпіталізували. Їхній стан оцінюється як середньої тяжкості, стабільний.

Водієві позашляховика оголошено про підозру за ч.2 ст. 286-1 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп'яніння), оскільки аналіз сечі показав, що на момент скоєння ДТП чоловік перебував у стані наркотичного сп'яніння метадоном.

За інформацією відділу комунікацій Головного управління Національної поліції у Харківській області, водія позашляховика у травні цього року було засуджено до трьох років позбавлення волі за скоєння крадіжки з випробувальним терміном на один рік. Крім того, минулого року він був фігурантом кримінального провадження за ч. 1 ст. 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотиків без мети збуту) Кримінального кодексу України, проте справу було закрито. Законність рішення про її закриття наразі перевіряє прокуратура.

12 листопада Київський райсуд Харкова обрав водієві запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі 340,5 тис. грн. Прокуратура подала апеляцію з вимогою встановити заставу розміром 10 млн грн. 18 листопада Харківський апеляційний суд частково задовольнив скарги прокуратури, встановивши заставу в сумі 3 млн 178 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

У Чернігові кількість загиблих унаслідок ракетного удару на ранок зросла до 18 людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА