14:58 22.11.2021

У Миколаєві відкрили справу проти 15-річного підлітка, який створив фейковий застосунок "Дія"

2 хв читати
У Миколаєві відкрили справу проти 15-річного підлітка, який створив фейковий застосунок "Дія"

Правоохоронці викрили 15-річного жителя Миколаєва, який створив інтернет-застосунок, що імітує державний сервіс "Дія", та на його основі налагодив продаж громадянам низки документів від ID-паспорта до сертифіката вакцинації від COVID-19.

Як повідомляє у понеділок відділ комунікації поліції Миколаївської області, до підлітка, за попередніми даними, звернулося близько 30 клієнтів, які встигли придбати підроблену "Дію".

"На базі міжплатформного середовища розробки мобільних застосунків хлопець створював фейковий мобільний застосунок, що повністю зовні копіював мобільний застосунок офіційного Єдиного порталу державних послуг "Дія". У фейковій програмі користувачам надавалась можливість створити собі будь-який документ із представлених у "Дії", на якому генерувався QR-код, але не зчитувався офіційним застосунком. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від коронавірусної хвороби. Фейковий застосунок юнак продавав у месенджері за суму від 250 до 650 грн", - йдеться в повідомленні.

Рекламуючи свою розробку, він зазначав, що будь-хто може оформити сертифікат про вакцинацію від COVID-19 та інший офіційний документ. Підліток працював лише за умови повної передплати на його електронний гаманець одного з платіжних сервісів країни-агресора, з якого виводив кошти на картковий рахунок.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку). Поліцейські здійснили санкціонований обшук і виявили на комп'ютерній техніці та смартфоні вихідні файли фейкової "Дії", листування з покупцями та відомості про його продаж й отримані кошти. Речові докази (комп'ютерна техніка, смартфон, накопичувачі інформації та програмне забезпечення) слідчі вилучили та направили на експертизу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА