16:40 23.11.2021

Генпрокурор: Втілюємо покрокову стратегію збереження санкцій ЄС стосовно колишніх високопосадовців

3 хв читати
Генпрокурор: Втілюємо покрокову стратегію збереження санкцій ЄС стосовно колишніх високопосадовців

Колишні високопосадовці, причетні до незаконного присвоєння державних коштів України та порушення прав людини, мають залишатися під санкціями, наголошує генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

"Вдруге зібрались на найвищому рівні, щоб обговорити всі заходи, яких ми можемо вжити для продовження санкційним підрозділом Європейського Союзу персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів", - написала Венедіктова на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

Генпрокурор повідомила, що обговорила стратегію збереження санкцій із віце-прем'єр-міністром з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною, міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, керівництвом МВС, Нацполіції, Державного бюро розслідувань, НАБУ та САП.

Венедіктова уточнила, що результатом координації дій раніше став прогрес у розслідуванні проваджень стосовно підсанкційних осіб.

За словами генпрокурора, протягом 2021 року одному з фігурантів змінено підозру, задоволено три клопотання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (заочно), направлено дев'ять запитів у рамках міжнародного співробітництва, а також накладено арешт на чотири банківські рахунки колишнього топ-посадовця. "Крім того, судами задоволено п'ять клопотань про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування і ще одне таке клопотання перебуває на розгляді", - розповіла генпрокурор.

Вона наголосила, що українські правоохоронні органи перебувають у постійній комунікації із Європейською службою зовнішньої діяльності з метою збереження застосованих санкцій.

Цього року, як розповіла Венедіктова, Європейській службі зовнішньої діяльності чотири рази надсилали інформацію про стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях стосовно осіб, до яких застосовано санкції ЄС.

Венедіктова нагадала, що у 2014 році ЄС застосував санкції стосовно 22 осіб, проте не всі, розпочаті у 2014 році, провадження були перспективними, тому зняття обмежувальних заходів було цілком закономірним. "Після щорічних переглядів залишаються чинними санкції стосовно сімох осіб", - зазначила генпрокурор.

При цьому Венедіктова пояснила, що стосовно цих сімох фігурантів українські правоохоронні органи проводять досудове розслідування у 20 кримінальних провадженнях, вісім із яких розслідує Державне бюро розслідувань, сім - Національне антикорупційне бюро України, три - Національна поліція, два - Служба безпеки України.

За словами генпрокурора, розслідування частини цих справ призупинено через розшук підозрюваних, в інших справах триває збирання доказів, є також справи на фінальній стадії слідства та на стадії ознайомлення сторін із матеріалами розслідування. "Найважливіше для збереження санкцій - саме вироки", - наголосила Венедіктова.

При цьому вона зауважила, що правоохоронні органи України займаються розшуком майна, коштів та інших активів, які можуть бути предметом конфіскації або спеціальної конфіскації.

"Варто зазначити, що у кримінальних провадженнях стосовно екс-чиновників, зокрема і тих, санкції стосовно яких Європейським Союзом скасовано, накладено арешт на значну кількість активів в Україні, Швейцарській Конфедерації, Князівстві Ліхтенштейн та Латвійській Республіці. Зокрема, більше ніж на $119 млн, понад CHF74 млн та 172 млн грн коштів, корпоративні права на 776 млн грн, 36 об'єктів нерухомості, історико-культурні цінності тощо", - зазначила генпрокурор.

"Ключові особи, причетні до незаконного привласнення державних коштів України та порушення прав людини, мають залишатися під санкціями, а також бути притягнені за всією суворістю закону до кримінальної відповідальності, а збитки, заподіяні їхніми незаконними діями, відшкодовані", - резюмувала Венедіктова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА