07:00 24.11.2021

24 листопада: Яке сьогодні свято

5 хв читати
24 листопада: Яке сьогодні свято

24 листопада у світі відзначають День еволюції та день вина "Карменер", день сімейних опікунів та день завоювання друзів. День учителя в Туреччині та день наукової культури у Португалії, у Таджикистані – день прапора, а у православних – свято мироточивої Іверської Монреальської ікони Божої Матері та День пам'яті преподобного Феодора Студита.

Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день еволюції

24 листопада щорічно проводиться Міжнародний день еволюції.

Теорія еволюції Чарльза Дарвіна викликала справжній ажіотаж у 19 столітті. Англійському досліднику природи знадобилося 20 років, щоб написати і опублікувати свою оригінальну книгу "Походження видів" (перше видання якої в 1859 році розійшлося за один день), в якій він спробував пояснити процес еволюції.

Відповідно до теорії, еволюція – це зміна спадкових показників біологічних популяцій упродовж наступних поколінь. Передбачається, що зрештою, кожна жива істота може простежити своє походження від бактерії, яка жила мільярди років тому.

Стверджується, що еволюція в організмі відбувається через зміни спадкових ознак – спадкових характеристик організму. Наприклад, у людей колір очей є успадкованою характеристикою, і людина може успадкувати карі очі від одного зі своїх батьків. Приблизно 8% населення світу нині мають блакитні очі.

Сотні досліджень підтверджують факти еволюції як у мікроеволюційному, так і в макроеволюційному масштабі – від виникнення нових рис та нових видів до підстав складності, які ми бачимо у житті, та статистичної ймовірності виникнення такої складності.

Але еволюція – це лише теорія. Це не факт чи науковий закон. Еволюція ненаукова, оскільки не піддається ґрунтовній науковій перевірці. Вона заявляє про події, які не досліджувалися в лабораторних умовах і ніколи не можуть бути відтворені. Еволюція не може пояснити появу життя на Землі.

День завоювання друзів

24 листопада відзначається День завоювання друзів. Свято відзначають у день народження Дейла Карнегі (1888-1955), автора книги "Як здобувати друзів і впливати на людей".

Дейл Карнегі народився на фермі Мерівілль у штаті Міссурі. Сім'я жила дуже бідно, проте він зміг вступити до Державного Педагогічного Коледжу в Ворренсбургу та здобути непогану освіту.

Пізніше Карнегі напише, що прагнучи подолати комплекс неповноцінності, викликаний майновим становищем, завжди шукав можливість чимось відзначитися.

Практикувався в ораторському мистецтві у студентських дискусіях і несподівано для себе виявив, що знайшов деякі способи ефективного спілкування.

Заснувано інформагентство "Інтерфакс-Україна"

У 1992 році створено інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна" - українська медіакомпанія у структурі міжнародної інформаційної групи Interfax Information Services, що випускає 40 інформаційних продуктів з політичної та економічної тематики трьома мовами (українською, російською та англійською).

З травня 1999 року "Інтерфакс-Україна" працює в режимі реального часу - повідомлення розсилаються в міру їх надходження, хоча агентство не відмовляється і від традиційних чотирьох випусків новин на день, а також від міні-блоків, які виходять щогодини-півтори. З травня 1998 діє сайт.

Церковне свято:

24 листопада православна церква вшановує преподобного Феодора Студита – це візантійський монах і аскет жив у VIII-IX століттях і прославився просвітницькою діяльністю та літературними працями, зокрема був автором двох катехізисів та статутів, що регулюють життя ченців.

Феодор народився в Константинополі у 758 році. У 32 роки разом із дружиною Ганною вирішив присвятити себе чернечому життю. Посвячений у пресвітери, Феодор проти своєї волі був обраний ігуменом. Тим часом цар Костянтин насильно змусив свою дружину Марію прийняти постриг у монастир, а сам одружився зі своєю родичкою. Приклад беззаконня не залишився без наслідувачів. Преподобний виступив викривачем неправди царя. За це зазнав жорстоких тортур і був вигнаний на сім років. Зрештою Феодор пішов у відокремлене місце, де прожив із кількома учнями до смерті.

Біля образу святого моляться про зцілення органів дихання, про звільнення від сильного шлункового болю, просять захисту від пожеж та від нападу диких тварин. Також Феодора благають, щоб допоміг позбутися помилок, сумнівів та диявольської пристрасті.

Прикмети:

Тепла погода на Студита – зима теплою буде, і навпаки.

Сонце 24 листопада світить на Федора – чекай на похолодання.

Багато зірок на небі – прикмета, що буде багато грибів та ягід.

У цей день:

1638 - Козацька рада в урочищі Маслів Став затвердила "Ординацію Війська Запорізького Реєстрового" - статут запорізьких козаків.

1961 – ухвалено декларацію Генасамблеї ООН про заборону застосування ядерної зброї.

1963 – Під час перевезення до другої в'язниці отримав смертельне поранення Лі Харві Освальд, єдиний підозрюваний у вбивстві президента США Джона Кеннеді.

1966 - Під Братиславою розбився літак Іл-18 болгарської компанії ТАБСО, загинули 82 особи. Це найбільша авіакатастрофа поблизу Словаччини.

1992 - Поблизу Гуйліню зазнав аварії літак Boeing 737-3Y0 компанії China Southern Airlines, загинули 142 особи. На той час це була найбільша авіакатастрофа у КНР.

1994 - В Україні розпочала свою діяльність місія ОБСЄ.

2004 - Центральна виборча комісія України оприлюднила офіційні результати виборів Президента України. Переможцем було визнано Віктора Януковича. Протокол підписали 11 членів комісії, один із яких Олександр Чупахін підписав його з позначкою, що цей документ "не відповідає волевиявленню українського народу". Не підписали протокол три члени ЦВК — Андрій Магера, Руслан Князевич та Ярослав Давидович.

2015 - Російський Су-24 збитий в Сирії винищувачем F-16C ВПС Туреччини. Інцидент спричинив значне погіршення російсько-турецьких відносин.

Іменини:

Вікентій, Віктор, Євген, Максим, Степан, Федір

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА