21:52 24.11.2021

"Нафтогаз" на 100% виконує умови Меморандуму про стабільне проходження опалювального сезону та закликає місцеві органи влади виконувати свої зобов'язання

3 хв читати
"Нафтогаз" на 100% виконує умови Меморандуму про стабільне проходження опалювального сезону та закликає місцеві органи влади виконувати свої зобов'язання

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" відреагувала на заяву Асоціації міст України про те, що обсягів газу, які "Нафтогаз" постачатиме за пільговою ціною, громадам не вистачить для проходження опалювального сезону.

"Нафтогаз України" у повному обсязі виконує зобов'язання у рамках Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячого водопостачання в опалювальному сезоні 2021/2022 рр. Заяву, поширену Асоціацією міст України, вважаємо некоректною", - повідомив Департамент з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України".

При цьому в компанії звертають увагу на необхідність виконання взятих на себе зобов'язань з боку всіх тих, хто підписав Меморандум, зокрема з боку місцевих органів влади.

"Вперше в історії незалежної України національна компанія забезпечує зниження ціни для вразливих категорій споживачів газу на 20-30 грн за куб.м порівняно з поточною ринковою ціною. "Нафтогаз" на 100% виконує умови Меморандуму про стабільне проходження опалювального сезону та закликає місцеві органи влади та їхнє об'єднання бути відповідальними, виконати зобов'язання зі свого боку", - зазначив голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Він нагадав, що відповідно до Меморандуму "Нафтогаз" забезпечив ціну газу на рівні 7,4 грн. за куб.м (з ПДВ, без вартості транспортування) для потреб населення; забезпечив ціну 13,7 грн за куб.м (без ПДВ та без вартості транспортування) для потреб бюджетних установ; передбачив розстрочку платежу на 45 днів для розрахунків за газ, який використовується для потреб населення.

Водночас, органи місцевої влади мають здійснити передбачені Меморандумом кроки: визначити та надати компенсацію різниці у тарифах із місцевого бюджету для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Така компенсація є вкрай важливою, щоб підприємства ТКЕ мали змогу не підвищувати тарифи на тепло для потреб населення і при цьому повною мірою розраховувалися за газ, що отримується для потреб населення за ціною 7,4 грн/куб.м; привести тарифи на тепло та гаряче водопостачання для бюджетних організацій у відповідність до ціни газу 13,7 грн за куб.м; тарифи на тепло та гаряче водопостачання для комерційних компаній привести у відповідність до поточної ринкової ціни.

Зазначається, що такі кроки дозволять підприємствам ТКЕ повною мірою розраховуватися з оператором ГТС за газ. У іншому випадку споживання підприємств ТКЕ оформлятиметься як несанкціоновані відбори, і у них виникатиме значна заборгованість перед оператором ГТС України.

Обсяги газу, спрямовані "Нафтогазом" підприємствам ТКЕ та газопостачальним компаніям за ціною 7,4 грн за куб.м для покриття потреб населення, відповідають обсягам власного видобутку газу компанією.

Як повідомляється, "Нафтогаз" працює над збільшенням власного видобутку газу – на жаль, за попереднього менеджменту компанії обсяги видобутку зменшувалися.

Компанія розраховує на відповідальне ставлення місцевих органів влади до використання газу українського видобутку, а також розуміння з їхнього боку важливості національного завдання підвищення рівня енергоефективності та скорочення обсягів споживання природного газу.

Раніше Асоціація міст України повідомила, що обсягів газу, які "Нафтогаз" постачатиме за пільговою ціною, громадам не вистачить для проходження опалювального сезону, тому вона змушена звернутися до уряду з проханням втрутитися в ситуацію.

Асоціація міст України, яку очолює Віталій Кличко, - неурядова організація, що об'єднує майже тисячу громад з усієї країни. Восени 2021 року мери міст підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років з урядом та НАК "Нафтогаз".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА