11:03 25.11.2021

У разі відмови випускника "Президентського університету" від роботи в держсекторі передбачено компенсацію навчання у триразовому розмірі

3 хв читати
У разі відмови випускника "Президентського університету" від роботи в держсекторі передбачено компенсацію навчання у триразовому розмірі

Випускник "Президентського університету" зможе відмовитися від роботи у державному секторі після закінчення вишу у разі компенсації ним вартості навчання у триразовому розмірі, передбачає концепція навчального закладу.

"Якщо студент зацікавив роботодавця, він компенсує навчання у триразовому розмірі", - йдеться у концепції створення "Президентського університету".

У свою чергу заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук заявив, що цей підхід є концептуальним і, можливо, буде доопрацьований і змінений. "Це концептуальний погляд, який є на сьогодні... Ця норма потребує доопрацювання та юридичного оформлення... Ми не говоримо, що це догма. Можливо, є інший механізм, який дасть змогу зробити так, щоб усі випускники залишалися в Україні та працювали на Україну", - сказав він під час прес-сніданку у Київському національному університеті ім. Шевченка у четвер.

Також, згідно з концепцією "Президентського університету", після закінчення вишу студентам буде гарантовано працевлаштування у державних компаніях, органах влади, дослідних та наукових інститутах. Після закінчення вишу студент буде зобов'язаний пропрацювати у державному секторі за принципом "скільки навчався – стільки працюєш".

За словами заступника міністра, перший набір "Президентського університету" становитиме 120 студентів. Надалі з року в рік набір збільшуватиметься, а максимальна можлива кількість студентів становитиме 2,5 тис. осіб.

Він зазначив, що спочатку у виші заплановано бюджетну форму навчання, але у Міносвіти не виключають, що в майбутньому буде запроваджено і контрактну форму навчання, зокрема для іноземних студентів. Водночас Гарбарук не зміг відповісти на запитання, яка прогнозована вартість навчання одного студента за рік у "Президентському університеті".

Заступник міністра зазначив, що законопроект "Про Президентський університет" наразі майже підготовлений і перебуває в Офісі президента.

Як повідомлялося, 31 травня президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розпочати підготовку проекту створення "Президентського університету".

У червні уряд України затвердив концепцію реалізації проекту "Президентський університет", метою якого є створення ВНЗ, що поєднує високоякісну освіту, сучасні дослідження та інноваційну діяльність шляхом інтеграції з академічною наукою високого рівня, високотехнологічними компаніями (концепція "трикутника знань") як пілотного проекту для забезпечення наукових установ, державних органів та інноваційного бізнесу молодими спеціалістами з високим рівнем підготовки.

В університеті планується готувати фахівців і проводити дослідження за такими напрямами: інформаційні технології, кібербезпека та штучний інтелект; нанотехнології; аерокосмічні технології; енергетичні технології; біотехнології та науки про здоров'я; глобалізація та міжнародні комунікації. Студенти нового університету зможуть отримати наукові ступені бакалавра, магістра та доктора філософії (MBA, MBI, PHD).

Будівництво "Президентського університету" на території державного "Експоцентру України" (ВДНГ, Київ) за три роки коштуватиме 7,2 млрд грн. На території майбутнього університету пропонується розмістити нові навчально-лабораторні корпуси, дослідницький центр, клініку, бізнес-центр, об'єкти соціальної сфери та зону рекреації та спорту.

Очікується, що "Президентський університет" розпочне освітній процес із 1 жовтня 2023 року. До цієї дати розплановано комплекс будівельних та організаційно-підготовчих робіт. У 2024-2025 роках продовжиться будівництво та введення в експлуатацію другої та третьої черг об'єктів навчально-лабораторного корпусу, апарат-готелю для студентів та викладачів. Завершити будівництво об'єктів "Президентського університету" заплановано у жовтні 2025 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА