12:16 25.11.2021

У Міносвіти заперечують, що будівництво "Президентського університету" на ВДНГ може призвести до житлової забудови території

3 хв читати
У Міносвіти заперечують, що будівництво "Президентського університету" на ВДНГ може призвести до житлової забудови території

У Міністерстві освіти і науки України заперечують можливість того, що будівництво "Президентського університету" у державному "Експоцентрі України" (ВДНГ, Київ) може у майбутньому призвести до житлової забудови цієї території.

"Створення університету саме на цій території - це продовження тієї стратегії розвитку збалансованого мультифункціонального простору, який було передбачено у стратегії розвитку ВДНГ ще декілька років тому", - сказав заступник міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук під час прес-сніданку у КНУ ім. Шевченка у четвер.

Він також наголосив, що вибір цієї локації зумовлений інфраструктурною доцільністю.

"Ми бачимо в інформпросторі декілька міфів, нібито неможливо проводити будівництво на території експоценру, що це рано чи пізно перетворитися на житлову забудову - це абсолютна неправда", - заявив Гарбарук.

Заступник міністра нагадав, що нещодавно уряд ухвалив рішення, згідно з яким усі об'єкти спадщини, що перебувають на ВДНГ, перейшли до категорії національного значення, що нібито унеможливлює зміну цільового призначення і будівель, і земель.

Зокрема, заступник міністра зазначив, що концепцією "Президентського університету" передбачено додаткове озеленення території, а під час будівництва дерева не вирізатимуть. Водночас, за його словами, можливе зняття застарілих асфальтованих майданчиків, а також знесення фундаментів недобудованих будівель.

Раніше міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявляв, що під час будівництва "Президентського університету" на території ВДНГ не буде знищено жодного дерева.

Як повідомлялося, 31 травня президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розпочати підготовку проекту створення "Президентського університету".

У червні уряд України затвердив концепцію реалізації проекту "Президентський університет".

В університеті планується готувати фахівців і проводити дослідження за такими напрямами: інформаційні технології, кібербезпека та штучний інтелект; нанотехнології; аерокосмічні технології; енергетичні технології; біотехнології та науки про здоров'я; глобалізація та міжнародні комунікації. Студенти нового університету зможуть отримати наукові ступені бакалавра, магістра та доктора філософії (MBA, MBI, PHD).

Згідно з концепцією "Президентського університету", у разі відмови випускника від роботи в державному секторі після закінчення вишу передбачено компенсацію навчання у триразовому розмірі. Після закінчення цього вишу студентам буде гарантовано працевлаштування у державних компаніях, органах влади, дослідницьких та наукових інститутах, і студент буде зобов'язаний пропрацювати у держсекторі за принципом "скільки навчався - стільки працюєш".

Очікується, що перший набір "Президентського університету" становитиме 120 студентів. Надалі з року в рік набір збільшуватиметься, а максимальна можлива кількість студентів становитиме 2,5 тис. осіб.

Спочатку у ВНЗ заплановано бюджетну форму навчання, але у Міносвіти не виключають, що в майбутньому буде запроваджено і контрактну форму навчання, зокрема для іноземних студентів.

Будівництво "Президентського університету" на території державного "Експоцентру України" (ВДНГ, Київ) за три роки коштуватиме 7,2 млрд грн.

На території майбутнього університету пропонується розмістити нові навчально-лабораторні корпуси, дослідницький центр, клініку, бізнес-центр, об'єкти соціальної сфери та зону рекреації та спорту.

Очікується, що "Президентський університет" розпочне освітній процес із 1 жовтня 2023 року. Завершити будівництво об'єктів "Президентського університету" заплановано у жовтні 2025 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА