21:56 26.11.2021

Нардеп Соболєв – про обвинувачення Бурби у розголошенні секретної інформації щодо "вагнерівців": Більшого приниження українські спецслужби не відчували ніколи

3 хв читати
Нардеп Соболєв – про обвинувачення Бурби у розголошенні секретної інформації щодо "вагнерівців": Більшого приниження українські спецслужби не відчували ніколи

Обвинувачення колишнього начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василя Бурби, зокрема, у незаконному розголошенні секретної інформації про спецоперацію із затримання найманців приватної військової компанії "Вагнер" є приниженням вітчизняних спеціальних та розвідувальних служб, вважає заступник голови фракції Сергій Соболєв.

"Більшого приниження українські спецслужби не зазнавали ніколи. Тим більше, на тлі тих успішних операцій, які вони провели лише за останні кілька років, уже за президентства Зеленського. Він, на жаль, не оцінив цього, і замість того, щоб заохотити їх, зокрема того ж Бурбу, тобто тих, хто докладав неймовірних зусиль, піднімаючи цей пласт путінської пропаганди, яка виявилася фейком, пласт про "вагнерівців" як про кривавих убивць. Я так розумію, президенту Зеленському треба прикрити і цю наготу Путіна. Навіщо він це робить, мені поки що не зрозуміло. Але думаю, історія розставить усі факти на свої місця", – заявив Соболєв у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю ввечері.

На думку парламентаря, те, що "він (Зеленський – ІФ) зробив за останні місяці, підриває авторитет держави, українських спецслужб, а тепер уже після заяв про фейкові державні перевороти підриває і суверенні права України".

Соболєв також переконаний, що главі держави на прес-конференції слід було відповісти на головне питання, як він міг на зустріч із вищим керівництвом розвідувальних органів, яка стосувалася завершення спецоперації із затримання "вагнерівців", відправити особу, яка "не має права отримувати цю інформацію і, тим більше від імені глави держави передавати будь-які вказівки".

Крім того, він наголосив, що тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка займається зокрема справою "вагнерівців", насамперед встановила, що "президент та його оточення брехали, заявляючи про те, що жодної спецоперації не було, причому важливо, що це зробила ТСК, що складається виключно зі "Слуг народу".

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський на прес-марафоні у п'ятницю заявив, що колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василь Бурба розголошує секретну інформацію про спецоперацію із затримання найманців приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер", чим порушує законодавство. Більше того, глава держави зазначив, що Бурба мав намір втягнути Україну в скандал із Туреччиною у зв'язку з загрозами безпеки при можливій посадці літака з "вагнерівцями" в Україні.

29 липня 2020 року поблизу Мінська затримали 33 членів приватної військової компанії (ПВК) Вагнера. 12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб з російської ПВК Вагнера, які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" та " ДНР".

14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК Вагнера: вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, унаслідок чого літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

17 листопада 2021 року було оприлюднено звіт компанії Bellingcat, яка здійснювала власне розслідування провалу операції із захоплення членів ПВК Вагнера в липні 2020 року. Відповідно до звіту, підготовлений Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) план операції із затримання групи найманців, яких підозрюють в участі у бойових діях на Донбасі, схвалило політичне керівництво України в липні 2020 року.

19 листопада 2021 року начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони (2016-2020 рр.) Василь Бурба заявив, що команду перенести операцію захоплення "вагнерівців" у липні 2020 року дав президент України, про що йому повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА