07:00 27.11.2021

27 листопада: Який сьогодні день

3 хв читати
27 листопада: Який сьогодні день

Сьогодні в Україні День пам'яті жертв голодоморів, геноциду проти Українського народу, результат спеціально організованого комуністичним керівництвом штучного голоду у 1932-1933 роках, що спричинив загибель мільйонів людей.

Відповідно до Конвенції ООН "Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього" від 9 грудня 1948 р., геноцидом вважаються навмисні дії, спрямовані на повне або часткове знищення національних, етнічних, расових чи релігійних груп шляхом убивства членів цієї групи; нанесення ним тяжких тілесних чи психічних ушкоджень; умисне створення життєвих умов, розрахованих на повне чи часткове знищення групи; дії, розраховані запобіганню народження дітей серед групи; насильницьке передання дітей цієї групи іншій групі.

Упокорення голодом стало інструментом закріплення влади сталінського режиму, ліквідації верств українських селян-господарів та перетворення їх на безправних колгоспників, а водночас – викорінення в Україні соціальних засад незалежності, тобто соціальної основи української нації. Цей злочин був ретельно продуманий, задіяні численні механізми його реалізації: через податки та збори, нереальні хлібозаготівельні плани та обшуки в українських селян відбирали продукти, було заборонено виїзд із населеного пункту з листопада 1932 року (так званий режим "чорних дощок") та охопленої голодом республіки з початку 1933-го, що позбавляло людей останніх сподівань на порятунок.

Голодомор став причиною загибелі мільйонів українців на території України та Кубані, завдав непоправного удару по ментальності та культурі, перервав зв'язок поколінь. Найуразливішою категорією жертв Голодомору стали діти.

Згідно демографічних досліджень, на той час померло понад 1,5 млн. хлопчиків і дівчаток віком до 10 років.

Церковне свято

27 листопада православна церква вшановує пам'ять святого апостола Пилипа. Його вважають наймолодшим учнем Христа. Він займався вивченням Святого Письма та проповідуванням Євангелія у Скіфії та Фригії. Люди шанували святого апостола ще за його життя, адже він умів творити справжні чудеса. Наприклад, відомий випадок, коли Пилип воскресив із мертвих немовлят.

Приєднався до християнства Пилип після того, як побачив воскресіння Христа. Він одразу пішов у народ, розповідати про Ісуса та зцілювати хворих. Часто його рятували від рук єретиків та жорстоких правителів лише слово Боже та справжня віра.

Разом із Варфоломієм святий Пилип зцілив у Ієраполісі багатьох людей. Серед них була дружина анфіпата, яку вкусила отруйна змія. Після дива жінка повірила у Христа і розповіла про все чоловікові. Анфіпат злякався, що віра поширюватиметься містом і тому велів спалити житло, де мешкали святі. Помер Пилип у страшних муках, а на місці його смерті виросла виноградна лоза.

Саме 27 листопада розпочинається Різдвяний піст. Цього дня люди обов'язково йшли до церкви, а згодом – роздавали милостиню біднякам. Незаміжній дівчині потрібно було 27 листопада помолитися, щоб одружитися вже наступного року.

Події дня:

1893 - У Львові відбулася прем'єра п'єси Іван Франко "Вкрадене щастя", постановку здійснив Кость Підвисоцький, який виконав роль Миколи Задорожного. Анну грала Антоніна Осиповичева.

1895 – Альфред Нобель підписав заповіт, за яким його майно надходить до фонду Нобелівської премії.

1897 – Ввели в експлуатацію Єнакіївський металургійний завод – одне із найстаріших металургійних підприємств України.

1918 - Відбулися перші установчі спільні збори Української Академії Наук, на яких президентом Академії було обрано В. Вернадського, секретарем - А. Кримського.

1928 - В Одеському окрузі створено першу в СРСР машинно-тракторну станцію.

1937 - У віці 73 років "народного патріарха" митрополита Василя (Липківського) розстріляли за вироком "трійки" НКВС.

1943 – Битва підрозділів УПА з 2 дивізіями вермахту у Чорному лісі.

1952 - До свого першого рейсу вирушив львівський тролейбус.

2004 - Верховна Рада України на позачерговому засіданні визнала результати повторного голосування на виборах Президента 21.11.2004 такими, що не відображають повною мірою волевиявлення народу і недійсними. За ухвалення такого рішення проголосували 323 депутати.

Іменини: Олексій, Пилип, Михайло, Микола, Григорій, Сергій, Олександр, Костянтин, Василь, Дмитро, Георгій, Віктор, Федір, Петро, Ганна.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА