07:54 27.11.2021

У Києві через застосунок "Дія" підписали меморандум про дослідження якості повітря

2 хв читати
У Києві через застосунок "Дія" підписали меморандум про дослідження якості повітря

У Києві підписали тристоронній меморандум про співпрацю з питань якості повітря у столиці, повідомили у прес-службі Київської міськадміністрації у п'ятницю.

Слід зазначити, що підписання меморандуму було екологічним: у застосунку "Дія", без використання жодних паперів.

"Документ про співпрацю уклали представники Управління екології та природних ресурсів КМДА, громадської системи моніторингу якості повітря ЛУН Місто Air та Київського національного університету імені Тараса Шевченка", - зазначено у повідомленні.

Також документ передбачає роботу у сфері охорони довкілля та ресурсів міста, обмін інформацією про стан повітря та підвищення рівня підготовки молодих та перспективних фахівців екологічного спрямування. Наприклад, проходження практики студентами КНУ імені Тараса Шевченка в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА.

"До кінця цього року у Києві працюватимуть п'ять референтних постів моніторингу якості повітря: два на лівому березі та три – на правому. А також спільно з Департаментом інформаційно-комунікаційних технологій ми встановимо ще 40 індикативних пунктів", – сказав начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Меморандум передбачає: науково-дослідну роботу щодо аналізу якості повітря; сприяння у проектуванні, розробці та вдосконаленні систем моніторингу якості повітря; обмін даними індикативних та референтних станцій, що досліджують якість повітря; цифровізацію та відкриття екологічних даних; обмін даними, що зміцнюють екологічну безпеку міста; партнерське співробітництво сторін на безстроковій основі.

"У наступному році в Україні проходитиме Міжнародна олімпіада з астрофізики і фізики космосу. Планувалося зробити експериментальний тур у Києві на базі астрономічних обсерваторій Національної академії наук України і Київського національного університету. Проте це виявилося неможливим: через погану якість повітря просто не видно зірок. Це одна із причин чому розробка вчених нашого університету – станцій спостереження за якістю повітря – важливий внесок у майбутнє українських міст", – наголосив ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.

ЛУН Місто Air – це громадська система моніторингу якості повітря, яка створена командою проекту міських досліджень ЛУН Місто та командою з факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем університету Шевченка. Вона працює у трьох українських містах – Києві, Львові та Одесі.

"У вересні 2020 ми анонсували індикативну мережу станцій ЛУН Місто Air. Лише у Києві зараз вона нараховує понад 80 станцій. Цінно, що ми не просто робимо заміри. Ми у режимі реального часу сповіщаємо містян через наші безкоштовні сервіси – віджети для телефонів та смарт-годинників, чат-бот у Telegram, онлайн-карта. І радо поділимося нашим досвідом", – розповів співзасновник ЛУН Андрій Міма.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА